Blogg av Charles Berg

God och nyttig kyckling.

Om du någonsin har försökt att äta hälsosammare, få i dig mer protein, bygga muskler eller gå ner i vikt så har du säkerligen lagat torra, smaklösa kycklingfiléer. Visst, första gångerna var det säkert gott och det är faktiskt hållbart i längden om man inte bryr sig mycket om smaker, eller om man är duktig på att göra bra sallader till.
Men, jag tröttnade stenhårt. Så bestämde mig för att lära mig laga kyckling på ett sätt så den blir saftig och mör på insidan, och krispig och smakrik på utsidan.

Recept:

 1. Marinera kycklingen i salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver, chili och soja. I typ 6-12 timmar.
 2. Fräs samma kryddor som du marinerade kyckling med i lite smör och olivolja, tills det har blivit en fin ”smet”.
 3. Stek sedan den marinerade kycklingen i ”smeten” på medelhög värme tills du har fått en krispig och fin yta runt hela filéerna.
 4. Sätt in hela stekpannan (eller i en ugnsform) med kycklingen i ugnen på 200 grader. Låt det mysa där inne i 15-20 minuter.
 5. Låt kycklingen svalna ett litet tag.
 6. Skär upp i fina bitar och servera med valfria tillbehör, beroende på vad du har för slags diet.

På bilden här under ser ni förslag på servering. Thailändskt kladdris, vitkål och sweet chilisås.

Bästa proteinpannkakorna.

Jag har inget emot alla proteinpannkakspulver som man kan köpa nuförtiden, men jag är ett väldigt stort fan av att använda sig av naturliga produkter när man lagar mat (dock innehåller det här receptet proteinpulver, men resten är riktig mat).
Så de här pannkakorna innehåller inte bara protein utan även långsamma kolhydrater, fibrer, bra fetter, vitaminer, mineraler och protein från olika källor.
Jag älskar att äta dessa antingen som en måltid (om jag gör en större portion) eller som mellanmål.

Receptet kan justeras efter mängden mat/kalorier du vill ha genom att öka eller sänka måtten, men här är grundreceptet!

Charles Proteinpannkakor

 • 1 banan
 • 2-3 ägg
 • 1 dl proteinpulver (helst vanilj eller choklad)
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl mjölk/vegansk dryck
 • Lite salt
 • Lite kanel (om du vill)

 1. Mixa alla ingredienser i en smoothie mixer.
  Eller mosa bananen i en skål och blanda i resten av ingredienserna.
 2. Smält en klick smör eller kokosolja i stekpannan, eller använd en non-stick stekpanna.
 3. Stek hela smeten som en pannkaka, eller stek flera små plättar.
 4. Servera med Arlas milda krämiga kvarg och bär.

Fantastiskt goda och jättemycket bra näring som kommer att hjälpa din kropp att återhämta sig från träningen, hålla dig mätt och ger dig en chans att äta något gott utöver din vanliga kost.

Enjoy!

Vad är ”Online PT”?

Personlig träning har vuxit i Sverige något enormt senaste 10 åren. Allt fler tränar och äter bättre, fler personer vill känna sig starka, må bra fysiskt och psykiskt, och såklart gilla vad man ser i spegeln.
Och det som är så vackert med personlig träning är att man faktiskt inte behöver spendera massor med tid att lära sig hur man får resultaten, eller misslyckas i gymmet och tappa glöden, utan bara kunna ta den hjälpen man behöver och få precis vad man är ute efter.

Jag har jobbat som personlig tränare på olika gym både i Sverige och i Thailand, både som anställd och egen, i snart sju år. Men senaste året har jag gått ifrån att träna klienter inne på gymmet (förutom vissa få) och lagt ner min energi på att träna mina klienter online. Och vad innebär det?

Online PT med mig:

 • Jag sätter upp träningen och kosten åt min klient, helt anpassad efter målen, personligheten och livsstilen.
 • Jag sätter upp rutinerna för veckan. När träningen ska ske, hur kosten ska se ut, återhämtningen, planeringen kring jobbet osv.
 • Under vardagarna har vi en dialog om hur allt går. Jag finns tillgänglig varje dag för att snabbt kunna svara på frågor, ändra i schemat om saker dyker upp, justera kosten om något måste anpassas kring jobb, familj osv, och ser till att allt som ska bli gjort blir gjort.
 • På lördagar har vi ”check-ins” då vi kollar vikten (om det behövs), går igenom veckan hur allt har gått och helt enkelt sammanställer jobbet som har gjorts och vad som komma skall under kommande dagar.

Detta har jag utvecklat för att du som klient ska få mätbara resultat varje vecka, få en plan som faktiskt funkar och ha någon som justerar så fort något inte går som det ska.
Efter att ha tränat mina klienter online nu i snart ett år så kan jag säga att resultaten är fantastiska, och alla är nöjda.
Dessutom behöver du inte betala flera tusen i månaden för att bara ha kontakt med en tränare några gånger i månaden, eller anpassa dina träningstider efter PTn. Utan du får ett proffs som leder dig till succé varje dag.

Om du har disciplinen att gå till gymmet själv, och om du är redo att ta dina resultat till nästa nivå med en tränare som har satsat stenhårt på alla sina klienter i flera år, så tveka inte att kontakta mig!

Jag hjälper dig mer än gärna. That’s what I do.

 • 1500 kr i månaden
 • charles@charlesbergpt.com

Resultat tar inte hänsyn till dina känslor.

Titeln säger ganska svart på vitt vad jag vill få fram med det här inlägget. Vad du känner kring processen att få resultaten du vill ha spelar absolut ingen roll. Om du vill bli bättre på knäböj så måste du göra knäböj, även om du känner att du inte orkar. Om du vill tjäna pengar så måste du jobba, det spelar ingen roll om du är omotiverad.

Det känns idag som att väldigt många människor lägger sina mål och drömmar på hyllan, för att den där jobbiga känslan av att faktiskt gå igenom processen är för, well jobbig.
Säg att du vill bli pilot, du vill det så gärna och du tänker på det varje dag. Sen när du får reda på vad det kommer att kosta, hur lång tid det kommer att ta, hur svårt det kommer att bli etc, när du väl ser alla hinder på vägen fram till målet så ger du upp. För att det känns helt enkelt som för mycket jobb.
Men då är ju frågan man måste ställa sig: ”Vad kommer att göra mig mest lycklig i slutändan?” Och 100% av tiden så kan jag lova att svaret är att faktiskt gå igenom resan, inte gömma sig för den.

Något annat som jag också tänker mycket på är att många människor verkar inte förstå värdet i att göra någonting svårt. Någonting utmanande och jobbigt, som ger resultat i form av att du når mål eller helt enkelt bara känslan av att vara stark nog att klara av någonting tufft.
Om man hela tiden letar efter den enkla vägen så kommer man aldrig känna sig stark, självständig och leva med riktig mening. Utan man kommer bara att klaga, vara ynklig och hitta på ursäkter. Är det verkligen så man vill leva sitt liv? Tror inte det…
Att ta det lugnt och njuta av att bara vara känns heller inte bra utan att ha jobbat för det. Om du vaknar varje morgon, äter din onyttiga frukost och sätter dig framför tvn i flera timmar så är det ju inte njutning, utan bara lathet. Men om du går upp, käkar en bra frulle, får in ett träningspass, bra med jobb och är aktiv hela dagen, så känns soffan framför tvn som en vinst, något man har förtjänat, och det ger så mycket mer än att bara lägga sig där direkt utan att ha jobbat för det.

Okej, med allt det sagt så måste jag faktiskt ge lite tips också om hur du kommer ur dina dåliga vanor att skjuta på dina mål pga lathet:
– Delmål: Nummer ett är att sätta upp delmål på vägen. Om du idag tar 100 kg i knäböj och vill ta 200 kg, så måste du börja med att jobba mot 105 kg. Sen 110, 115, etc. Om du bara tänker på att du ska öka 100 kg i knäböjen så är det klart att det känns omöjligt. Men om du börjar med 5 kg så har du ett mål som ligger väldigt nära.
Lägger du ett gruskorn på marken om dagen kommer det tillslut bli en stor hög.
Stora mål tar tid, och vilken tur att det är allt vi har här i livet, tid.
– Visualisera: Detta tycker jag är otroligt viktigt. Istället för att tänka på hur jobbigt allt är, så tänk istället på hur det kommer att kännas att nå dina mål. Och då menar jag verkligen att visualisera hur du tar dig igenom alla hinder, hur du lär dig på vägen, hur du växer som människa, och hur du kommer att må när du väl har nått dina mål.
– It’s all about the journey: Det man lär sig när man väl börjar komma igång med att röra sig mot mål är att resan dit där det som faktiskt räknas. När du krossar dina delmål, när du skadar dig på vägen, när det är jobbigt att gå upp på morgonen men gör det ändå, när man hellre vill äta en kaka med tar en frukt, det är där i dom stunderna som man växer som människa. Det är där guldet ligger, på resan.

Tack för att ni läser!

Hälsa är mer än protein och gym.

Att fler människor idag än någonsin tränar och följer en proteinrik kost är väldigt positiv. Om man inte räknar med innan moderna samhället när man var ute i skogen och jagade, och levde på älg, kanin och blåbär förstås.
Men något som jag ser mer och mer är hur denna tränings och protein trend har fått folk att tro så länge man går på gym, dricker sitt proteinpulver och sänker en till två Nocco om dagen så har man optimerat sin hälsa. Detta är långt ifrån sant.

Är gym bra? Ja. Självklart. All träning är bra. Är protein viktigt att äta. Yes. Om du ska ha en fungerande kropp och kunna återhämta dig från din träning så är det superviktigt. Men för att må så bra som möjligt, hålla immunförsvaret på topp, ha en bra hormonbalans i kroppen, få ordentlig djup sömn, hålla inflammation i kroppen nere och ha bra, naturliga energi nivåer (med mera) så krävs lite mer än så.
Problemet är att många idag tror att så länge dom tränar hårt på gymmet 4 dagar i veckan och äter protein så behöver man inte göra så mycket mer, och resten löser sig av sig självt. Och med det kommer dåliga vanor.
Tillexempel att man inte tänker på att få i sig frukt och grönt, inte tar sömnen lika seriöst, att man inte får i sig tillräckligt med fibrer, får vitamin/mineral brist etc. Och en av dom största problemen är att många lägger grunden till sin kost kring protein från halvfabrikat, en multivitamin på morgonen och Nocco för att hålla energin uppe. Problemen det skapar är orolig mage, inflammation, höga energitoppar och låga dippar och näringsbrist.
Har fått frågan på gymmet: ”Varför får jag ont i magen? Jag dricker proteinpulver till frukost, bars till mellanmål, proteinpulver med kvarg på kvällen och dricker två Nocco om dagen. Och äter ett riktigt mål om dagen.” Well, svaret har du i din egen fråga. 75% halvfabrikat, massor av koffein, ingen frukt, knappt sallad, lite fibrer etc… Kroppen är inte gjord för det. Men idag så förknippar vi protein med hälsa, så när vi köper en Barebells Cookies & Cream bar så läser vi inte vad dom innehåller, utan ser bara ”20 gram protein”.

Innan jag skriver min ”tips lista” så måste ni förstå att jag har INGET emot kosttillskott eller proteinladdade pulver och bars, utan försöker bara förmedla tanken om att hälsa är mer än vad många tror idag.

Här är några tips som du kan använda dig av för att må riktigt bra:
(OBS SLUTA INTE TRÄNA OCH ÄTA PROTEIN)

 • Ät tre stabila måltider om dagen med naturligt protein, hälsosamma fetter, bra kolhydrater och grönsaker. (Alla måltider behöver inte innehålla både kolhydrater och fett).
 • Ät 2 frukter om dagen.
 • Drick minst 2 liter vatten om dagen.
 • Ta d3-vitamin, omega-3, c-vitamin och zink varje dag.
 • Sov 7-9 timmar varje natt.
 • Promenera utomhus minst 2 gånger i veckan.
 • Drick inte alkohol mer än 2-4 gånger i månaden.
 • Basta efter dina gympass, eller hemma, om du har tillgång till bastu.
 • Duscha kallt 1 gång om dagen.

Gör det och må fantastiskt.

Disciplin över motivation.

Det känns som att många där ute letar, eller rättare sagt väntar, på att motivationen ska komma.
Att någon magisk eld ska tändas i själen som får än att göra alla dem där sakerna som man vet att man borde göra, sakerna som man egentligen vill göra, som man hela tiden tänker och pratar om.
Tillexempel att börja träna, äta bättre, börja med en ny hobby, plugga, flytta, starta en ny livsstil, jaga sina drömmar…
”När jag väl hittar motivationen, då jävlar!”
Men guess what, it’s not going to happen…

Jag tror en viktig sak att förstå är att ingen som har fått resultat, eller blivit duktig på någonting, har varit motiverad varje dag. Så funkar det inte. Eller jo, det beror på hur man ser på motivation. Man måste någonstans fråga sig själv ”vad är min motivation?”, och där hittar man sin anledning till varför man vill nå ett specifikt mål, vad det nu än är.
Så om ditt mål är att gå ner i vikt, så ska ju motivationen komma från just det, att du vill gå ner i vikt. Vill du få en snabbare tid på milen? Då har du din motivation där. Men många verkar tro att motivation är någon slags känsla i hela kroppen, en slags eld som tänds, som gör att du spöar alla träningspass och äter som du ska. Visst, sånna dagar kommer, och dem är super roliga. Men majoriteten av tiden handlar det om att ha DISCIPLIN och lägga fokus på VARFÖR man vill få ett visst resultat, där hittar man sin riktiga motivation.

En sak som får mig att tänka lite djupare på det här är alla människor som jobbar 9 timmar om dagen, på ett jobb som dem inte riktigt tycker om, men ger inte sig själva tiden att faktiskt jobba på saker som dem egentligen vill åstadkomma, som tex att börja träna, plugga eller en ny hobby för att dem inte är MOTIVERADE. Dem väntar på motivationen. Men hur kan du gå till ett jobb du inte trivs på 9 timmar om dagen måndag till fredag, hur kan du vara motiverad till det? Jo, motivationen ligger i pengarna. ”Det är bra pengar” ”It’s a living” ”Man måste ju betala räkningarna” etc…

Om du kan värdesätta dina djupa drömmar och mål PÅ RIKTIGT och faktiskt sluta vänta på den där magiska dagen, ta dig i kragen och sätta din riktiga lycka först så kommer du se hur ditt liv förändras framför dina ögon.

It’s a beautiful thing.