Blogg av Charles Berg

Hemligheten till att bygga din drömkropp.

All right, här har vi det… The secret… Hemligheten till hur du äntligen kan få kroppen du alltid har önskat dig…
Hemligheten är… Träna hårt, ät rätt, sov ordentligt, i princip varje dag, non stop. Kul va? 🙂

Nejmen seriöst, allt för många letar efter den hemliga dieten, kosttillskotten, eller rättare sagt ”genvägen” till att bränna fett och bygga muskler. Men det finns inte. Så är det bara.
Jag tänkte gå över lite simpelt hur det funkar om du vill bränna fett och gå ner i vikt, eller lägga på dig muskelmassa.

Fettförbränning och viktnedgång.
Det man först måste göra för att kunna börja bränna fett är att ge kroppen en anledning att använda kroppsfettet som bränsle. Och det gör man genom att sätta sig själv i ett kaloriunderskott. Dvs att du bränner fler kalorier på en dag än vad du tar in. DETTA ÄR NYCKELN!
Så om din kropp idag har en kaloribalans på 2000 kcal, dvs att om du äter 2000 kcal så går du varken upp eller ner i vikt, så måste du på något sätt få din kropp att bränna mer än dem 2000.
Det gör man genom att:
– Träna mer.
– Äta mindre.

Så, igen, om din kaloribalans ligger på 2000 kcal om dagen, och du börjar träna bort 200 kcal på gymmet så har din förbränning ökat till 2200 kcal. Om du sedan äter 1800 kcal, så har du totalt legat på ett 400 kcal underskott.
Alltså har du bränt bort 400 kcal, vilket kommer att resultera i att du går ner i vikt (OM din kropp fungerar som den ska, men det är ett ämne för en annan gång).
Så hur vet man hur många kalorier man bränner på en dag, och hur vet man hur många kalorier man äter?
Det första du kan göra är att gå in på en hemsida som tex https://www.freedieting.com/calorie-calculator och räkna ut hur många kalorier du ungefär förbränner på en dag. Sen kan du ladda ner appen https://lifesum.com/sv/ där du kan skriva in hur många kalorier du ska äta på en dag. Här kan du även skriva in hur mycket protein, kolhydrater och fett du ska äta. Protein = kroppsvikt x 1,5-2, fett = kroppsvikt x 0,75-1, kolhydrater = resten av kalorierna.
MEN jag förstår om detta är lite för avancerat för många där ute… Alla vill inte väga allt dem äter eller behöva skriva in i en app. Det är det absolut bästa och mest effektiva sätt att ha koll på din diet, men det kräver tid och disciplin.
Ett annat sätt att göra det på (som jag gör med många) är att du tar bort allt onyttigt i din kost (godis, chips, alkohol, socker, snabbmat etc), börjar äta frukost, lunch, middag och ett mellanmål, dra ner på kolhydraterna, öka proteinet, frukt och sallad, och drick mer vatten. Dem flesta kommer att gå ner i vikt av det, och därifrån kan du börja förstå din kropp bättre.

Muskelbyggande och viktuppgång.
Om du ska åt andra hållet, alltså upp i vikt, så ska vi egentligen använda samma metoder som ovan fast tvärtom.
Så om du har en kaloribalans på 2000 kcal, och du vill gå upp några kg, så behöver du äta MER än vad du förbränner.
Sätt då upp din diet så att du ligger på 200 kcal över din balans, 2200 kcal i det här fallet då.
Då kommer din kropp sakta men säkert att lägga på sig massa.
MEN, felet många gör här (har själv gjort det, allt för många gånger…) är att man börjar äta alldeles för mycket och av fel mat. Bara för att du ska gå upp i vikt så betyder det inte att du ska kasta i dig massa skit som bara ger dig inflammation, dålig tarmflora och snabbt viktuppgång i form av fett. Just därför är det så otroligt effektivt att räkna kalorier i en app, för då vet du att du varken äter för mycket eller för lite för dina mål.

Hemligheten.
Där har vi alltså recepten för att ta kontroll över din kropp. Men den stora hemligheten är att hålla sig till receptet, varje dag, tills målet är nått. Man kan inte vara ”duktig” måndag till torsdag och skita i allt fredag till söndag. Man kan inte äta nyttigt hela dagen och sen äta pizza och dricka öl på kvällen om man ska gå ner i vikt. Man kan inte äta 200 kcal över sin balans 3 av 7 dagar i veckan om man vill gå upp i vikt.
Man måste hålla i det. Och det är där dem flesta förlorar.
Det finns massor av sätt att göra detta hållbart, kunna ha en viss balans i sin vardag och faktiskt ha kul på resan.
Det är där jag kommer in med mitt coachande. Jag hjälper gärna, bara att kasta iväg ett mail till charles@charlesbergpt.com.

Tack för att ni läser.

Hur man inte går upp för snabbt i vikt efter en diet.

All right, här har vi något som jag fokuserar mycket på med alla mina klienter efter dem har gått ner i vikt.
Säg att du har kämpat hårt för att bränna bort fettet på kroppen med massa träning, kondition, låga kolhydrater och högt protein. Du har nu nått ditt mål. Vad gör du?

Det många gör fel efter en viktnedgång är att dem går tillbaka till hur dem åt innan dieten. Problemet med det är ju att du går tillbaka till livsstilen som fick dig att lägga på dig för mycket vikt från första början.
Bara för att du är klar med dieten och kroppen är där du vill ha den, så betyder det inte att du kommer att behålla det för alltid, om du inte gör rätt saker med kosten så att säga.
Det är detta vi kallar för en klassisk ”jojo diet”. Vikten går ner, vikten går upp, vikten går ner, vikten går upp…
Men det vi vill är ju att komma i den formen vi vill, och sen försöka bibehålla det MEN kunna börja äta mer mat igen och dra ner lite på all hektisk cardio.
Så hur gör man? Jo, såhär:

Säg att du har legat på 2000 kalorier senaste veckorna och kört 45 minuter cardio efter varje gympass 4 dagar i veckan.
Du har nu nått ditt mål och vill börja återgå till ett mer ”normalt” liv. Det VÄRSTA du kan göra är att sluta räkna dina kalorier, äta vad du vill och skippa all cardio. Din kropp kommer att explodera. Det vi måste göra är att sakta men säkert öka kalorierna i form av kolhydrater och fett, och dra ner på cardion. Så vi fortfarande ligger på ett kalori underskott, men ger kroppen mer mat vilket kommer öka förbränningen, ge dig energi och låta kroppen anpassa sig med nya ökade matintaget.
Ungefär så här kan det se ut:
Sista veckan på dieten: 2000 kcal, cardio 45 min x 4
Vecka 1: 2100 kcal, cardio 35 min x 4
Vecka 2: 2200 kcal, cardio 25 min x 4
Vecka 3: 2300 kcal, cardio 20 min x 4
Vecka 4: 2400 kcal, cardio 15 min x 4

Efter vecka 4 så får man se lite vart vikten ligger och vad man har för mål. Om målet är att försöka bibehålla nya vikten och formen får man ha koll på vågen så att den inte sticker iväg för mycket och hitta en balans.
Om målet är att börja bygga mer muskler, bli starkare och lägga på sig lite så får man öka kalorierna tills vikten sakta men säkert börjar röra sig uppåt (ca 1 kg i månaden).

MEN det man måste förstå är att om du ska kunna bibehålla en kropp som du tycker om så måste du leva rätt strikt.
Det är bara så det är. Du måste äta bra mat, inte äta för mycket, träna varje vecka och röra på dig konditionsmässigt.
Om du inte är nöjd med din kropp så har den livsstilen du har levt upp till nu varit problemet.
För höga kalorier, för mycket snacks och dålig mat, för lite rörelse och väldigt ofta för mycket alkohol…
Men det vackra är att när du väl har kommit i form, ökat kalorierna långsamt och hittat din balans så kan du börja njuta av dem sakerna du tycker om med MÅTTA.
Helt okej att dricka vin varje fredagskväll, eller njuta av dina favorit rätter två gånger i veckan, eller unna dig popcorn när du går på bio, eller tårta på kalas. Men det gäller att göra det med BALANS. En tårtbit, inte två. Vin och ost på fredag, inte fredag, lördag och söndag. Tacos och chips lördag kväll, inte det plus hamburgare på söndag och rostade mackor med nutella till frukost på måndagen…

90/10. 90% strikt, 10% njutning. Inte skippa träningen. Fortsätt röra på dig. Och strikt betyder inte kyckling och broccoli hela dagarna, det betyder inte massa skit, dåliga fetter, socker och alkohol. Och att inte äta för mycket. Det räcker med två tortillas till tacokvällen, med lätt creme fraiche. Inte fyra stycken med konstgjord guacamole på burk i och två glas cola.

It’s all about the balance. Enjoy a little bit, work hard.
Och tro mig, allt det där du tycker om att äta och dricka smakar så mycket bättre när du bara njuter av det 10% av tiden.

Små saker i vardagen = stora skillnader i livet.

Det känns som att många tror att bara för att man bestämmer sig för att bli ”hälsosammare” så måste man börja träna fem dagar i veckan, äta gröt till frukost varje dag, inte gå i närheten av godis och meditera varannan dag. Att man måste gå från det man gör nu, till något helt annat.
Men det handlar egentligen om att identifiera vad man kan göra bättre i vardagen, och såklart vad man har för mål.
Om du tillexempel vill gå ner i vikt, så behöver du inte hoppa på en sjukt avancerad keto diet, börja fasta och köra 60 minuter på löpbandet varje dag. Utan du behöver titta på vad du gör i vardagen som gör att du inte går ner i vikt (eller får dig att gå upp i vikt) och se vad du kan göra åt det. Byt ut fikabrödet mot en frukt, gå 10 000 steg istället för 5000, drick mer vatten istället för Cola Zero, ta en näve valnötter istället för chips på kvällen…
Det man ska sikta på är att bygga en bättre livsstil anpassad efter dina mål, inte köra hårt in i väggen och sen tröttna.
SJÄLVKLART så finns det dem som bara vill gå all in och kan hålla i det, men det är en väldigt liten procent, och majoriteten av samhället behöver tänka lite mer långsiktigt och hållbart.

Här är några bra tips på hur du kan få in bättre rutiner i din vardag:

Gå 10 000 steg varje dag.
Nästan varje mobiltelefon idag har en stegräknare. Och ett av dem bästa sätten att få en snabbare ämnesomsättning, och få in ”fysisk aktivitet” utan att egentligen anstränga sig. Ta trapporna, gå en 5 minuters promenad i timmen, stå upp på jobbet, gå till affären istället för att ta bilen etc…
Om du kommer hem efter jobbet och du har några tusen steg kvar att gå, ta då en promenad.
10 000 om dagen är inte så svårt att få in.

Ta en frukt eller nötter istället.
På många kontor har dem fika (muffins, kakor, bullar etc) som alla får äta. När folk är hemma så har dem chipspåsar öppna som dem går och snacksar på. Mellan måltider så är det lätt att en macka med smör på, eller en kaka.
Istället för det så rekommenderar jag att du tar en valfri frukt eller en liten näve med nötter (valnötter, pistage eller mandlar tycker jag är bäst) istället. Då får du i dig massor av naturlig och bra näring, istället för massa onödiga kalorier.

Drick mer vatten.
Alldeles för många dricker för lite vatten. Vissa hamnar till och med på max en liter per dag. Vi vet hur viktigt det är att dricka vatten, och det krävs väldigt lite energi för att öka intaget.
Drick ett till två glas varje gång du äter en måltid eller ett mellanmål så vet du att du alltid får i dig vätska under dagen.
Ett annat bra sätt är att fylla en stor flaska med vatten i början av dagen, och innan du går och lägger dig ska den vara uppdrucken.

Anlita en PT.
Om du har ekonomin för det så rekommenderar jag verkligen att anlita en PT som kan hjälpa dig på vägen. Men det som kan vara svårt är att veta vem man ska ta hjälp av. På dem flesta gym finns det några tränare som jobbar, och alla kostar lika mycket. Så fråga alltid efter en gratis konsultation först och se om tränaren verkar bra för dig.
Om du inte vill spendera så mycket pengar så kan du alltid anlita en online PT istället (mig såklart…) så får du all hjälp du behöver för en billigare peng.

Börja träna 2-3 dagar i veckan.
Lättaste sättet att börja gymma på är att köra igång med ett lätt program. Dag 1 – överkropp, dag 2 – underkropp, upprepa. 2-3 gånger i veckan. 45 minuter per pass. Det är ett av dem bästa planerna som jag sätter en nybörjare på. Annars tycker jag att gruppträning är ett bra alternativ också. Hitta två eller tre pass som du tycker om och boka upp dig på dem varje vecka.

Fokusera på att äta frukost, lunch, middag och ett till två mellanmål.
Back to the basics. Tre mål om dagen och ett till två mellanmål med bra och nyttig mat. Ta bort såser, ät protein och grönsaker och/eller frukt/bär till varje måltid. Då är du på riktigt god väg.

Om du sakta men säkert tar dig an dessa tips så har du helt plötsligt fått en helt ny och hållbar livsstil.
Gå 10 000 steg om dagen, ät mer frukt och nötter istället för fikabröd/godis/chips, drick mer vatten, gå till gymmet 2-3 gånger i veckan, ät med mer rutiner och lite nyttigare, och ta hjälp av ett proffs om du behöver lite vägledning.
Som sagt, det man vill göra är att byta ut vissa saker i vardagen som inte hjälper dig att nå dina mål mot bättre alternativ, och gör man det på ett sätt som passar än själv så är man på god väg.

Tack för att ni läser!

Fett god gröt.

Om du är som dem flesta så är det väldigt lätt att tröttna på gröt. Och att blanda lite havregryn, vatten och salt i en skål och kasta in i micron är inte alltid det man är mest sugen på på morgonen. Då är det ju godare med yoghurt och granola, tillexempel.
MEN, det finns en lösning… Man kan faktiskt göra gröten riktigt god, och det går väldigt snabbt.

Men först, varför ska du äta havregrynsgröt och inte mackor?
Havregryn innehåller inte bara viktiga mineraler och vitaminer, men är en väldigt bra källa för fiber. Och det är något som vi får i oss alldeles för lite av i vår vanliga, svenska kost. Fiber är otroligt viktigt för maghälsan, och för att du ska kunna gå på toa regelbundet. Sen är ju även kolhydraterna i havregryn långsamma, så du får en skön och stadig energi under förmiddagen.
Med receptet som jag ska ge er så får ni även i er antioxidanter och annat fint från frukt och bär. Så varför inte starta sin dag med en rejäl hälsoboost?

All right, here we go.

Steg 1 – mosa en banan i en skål med lite salt.
Steg 2 – blanda ihop valfria frysta bär och/eller frukter med bananen (jag föredrar blåbär och mango, eller hallon och granatäpple).
Steg 3 – tillsätt i 1-2 dl havregryn, beroende på hur mycket gröt du vill ha. Blanda ihop.
Steg 4 – häll i dubbelt så mycket mjölk eller mandelmjölk som du har havregryn. Alltså 2 dl vätska till 1 dl gryn. Blanda ihop och kasta in i micron några minuter (se still så att det inte kokar över… I hate that) tills vätskar har absorberats och gröten har fått en bra konsistens.
Steg 5 – toppa med det du gillar. Tex chiafrön, kokosflingor, pumpakärnor, valnötter etc. Häll på lite mer vätska om du vill ha det.
Steg 6 – ät, njut och må fett bra.

Tack för att ni läser!
Kommentera gärna nedan om ni gillade receptet, eller om ni vill dela med er av era egna idéer på hur man kan göra något så tråkigt som havregrynsgröt mycket roligare.

Vilka kosttillskott ”ska” du ta?

*OBS innan du går in på gymgrossisten.se eller rullar in på din lokala Life butik och köper massa piller och pulver så se till att din kost är 100%*

Med passionen för hälsa och träning så kommer såklart ett intresse för kosttillskott naturligt.
Problemet med kosttillskott är att människor som inte har kunskap om detta sätter alla tillskott i en och samma kategori. Men det man måste förstå är att detta är ett otroligt stort och djupt ämne som man inte kan simplifiera. En syntetisk vitamin är inte samma sak som en fiskolja eller aminosyror. En grönblå alg eller svamp är inte samma sak som ett proteinpulver.
Så i det här inägget tänker jag skriva vilka kosttillskott jag använder, vilka jag rekommenderar och vad dem faktiskt gör.

Hälsa
När det kommer till kosttillskott som faktiskt hjälper oss att bli hälsosammare så brukar jag dela upp dem i två kategorier: vitaminer och mineraler, och natur/fett/mat.
Vi vet att vitaminer, mineraler och olika ämnen i naturen har en otrolig effekt på hälsan när det gäller att slåss mot fria radikaler (antioxidanter), organens funktioner, våra hormoner, hjärnan (minnet, funktion etc), välmående och immunförsvar.
Men vilka ska du vända dig till, och hur vet du att du får bra kvalité?
När det gäller kvalité så tänker jag alltid att dem företagen som faktiskt fokuserar på bara hälsa, som är lite dyrare, skriver på produkterna vilken effekt den har och hur dem har tillverkat det är bäst. Hellre betala 100 kr mer men att du faktiskt får ut något av det. Jag rekommenderar Elexir Pharma och Vitaprana.
Här kommer en lista på vilka tillskott jag rekommenderar inom kategorin hälsa:
(OBS, jag tänkte skriva vilken dos jag rekommenderar men det varierar väldigt mycket från person till person. Så köp en produkt som är lite dyrare från ett bra märke och följ det som står på).

Vitaminer och mineraler
Vitamin D3
– Kanske den viktigaste av alla vitaminer. Brist på D-vitamin kan leda till depression, trötthet, ont i kroppen, sämre immunförsvar, svagare ben och sämre hud. Ta varje dag, speciellt om du bor i norden.
C-vitamin – Riktigt bra antioxidant, ger dig bättre immunförsvar och hjälper kroppen att bilda kollagen (hud, hår, naglar, leder etc).
Vitamin B12 – Hjälper hela kroppen från topp till tå. Bra för nervsystemet. Bra för röda blodcells produktionen. Hjälper även kroppens ämnesomsättning.
Magnesium – En viktig mineral som spelar en roll i över 100 olika biokemiska reaktioner. Varför jag tycker att den är så viktig är pga hur den hjälper muskel och nerv funktioner. Bra mot kramper i musklerna.
Zink – En mineral som finns i alla av kroppens celler. Håller hud, hår och naglar normala och är även en antioxidant. Hjälper oss att se bättre och läker våra sår. Zink kan även höja mannens testosteron vilket är otroligt viktigt.

Natur/fett/mat
Omega-3
– En otroligt viktig fettsyra som ger dig ett hälsosammare hjärta (minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar och sänker blodtrycket, mm). Även bra för hjärnan.
CBD – En av dem många cannabinoider som finns i cannabisplantan. Förutom att vara bra mot inflammation och en stark antioxidant så hjälper den mot ångest, stress och ger dig bättre sömn.
Ashwagandha – Ayurvedisk (indisk) naturmedicin. Hjälper mot stress och depression, ökar mannen testosteron och reducerar inflammation mm. En riktigt bra all around ört.
Spirulina – En av jordens mest näringstäta och näringsrika ämnen. Innehåller tex vitamin A, C, E och B, kalcium, magnesium och zink, men även protein och omega-3. Stark antioxidant och antiinflammatorisk.
Chlorella – Förutom att vara väldigt näringstät och näringsrik så hjälper chlorella kroppen att rensa sig på tunga metaller och detoxa.

Prestation och återhämtning
Nu kommer vi till delen som alla ni som tränar vill läsa: kosttillskott som hjälper muskelbyggandet och fettförbränningen.
Låt mig först och främst sänka alla era förväntningar och vara helt ärlig, inget kosttillskott kommer att hjälpa dig om du inte tränar hårt och har koll på kosten. Punkt.
MEN om du har koll på det som du faktiskt behöver göra för att få resultat (träning, kost, sömn, cardio etc) så kan du få en liten push av vissa tillskott.
Här är en lista på det jag rekommenderar (som faktiskt funkar):

Prestation:
Kreatin – Det kosttillskotten på marknaden som faktiskt 100% funkar. Kreatin hjälper musklerna att binda vätska och ger dig mer energi. Du kommer att bli starkare, mer explosiv och se lite större ut. Effekten är inte superstor, men tillräckligt stor för att du ska känna en skillnad. 5 gram/1 tsk om dagen.
Koffein – Jag tror vi alla vet att man blir pigg av koffein. Vi svenskar dricker otroligt mycket kaffe, och på senare tid massor med energidrycker (tex Nocco). Vi dricker det för att orka gå till jobbet på morgonen, eller orka med dagen. Men om vi kollar på vad det kan göra för träningen så kan man ta en lite större dos än en kopp kaffe (ca 100-300 mg) innan man tränar (10-20 minuter) i form av piller eller PWO (pre workout) för att få mer energi och ork under passet.
Men var försiktig med hur mycket koffein du tar in på en dag. Två koppar kaffe, en Nocco och en PWO är inte ovanligt nuförtiden vilket är ca 500-600 mg koffein, och det är inte så bra längden.
Citrulline – En aminosyra som gör att du får bättre blodflöde till musklerna, vilket i sin tur gör att du får bättre ”pump” och uthållighet. Effektivt och brukar finnas i dem flesta PWOs.
Beta-alanin – En aminosyra som ger dig uthållighet. Väldigt studerad och visat sig vara effektiv. Finns i många PWOs.

Återhämtning:
Proteinpulver – Finns ingenting magisk med proteinpulver, förutom att det är ett lätt sätt att få i sig en bra mängd protein väldigt enkelt. Så istället för att äta en kycklingfilé direkt efter gymmet kan du ta en proteinshake och sen äta en timme senare. Väldigt bra tillskott som jag alltid har hemma. Funkar bra att göra smoothies med, eller bara dricka som den är. Men igen, inget magiskt med det, utan bara ett väldigt enkelt sätt att få i sig en dos protein.
Gainer – Gainer är en blandning av proteinpulver och kolhydrater (ibland även fett). Detta är ett tillskott för dig som har svårt att äta tillräckligt mycket för att gå upp i vikt. Låt säga att du behöver äta 3000 kcal om dagen för att du ska ligga på ett överskott och bygga muskler, men vid 2500 kcal av ren och bra mat så orkar du inte äta mer. Då är en gainer ett perfekt tillskott, för då kan du få i dig en bra dos protein och kolhydrater i drickbar form.
MEN akta dig så att du inte köper en gainer som bara innehåller proteinpulver och socker. Hitta en som får sina kolhydrater från en bra källa, som tex havregryn, ris och potatis.
EAA – Med det här kosttillskottet så har man tagit dem nio essentiella aminosyrorna och tillverkat dem i pulverform som kan blandas med vatten. Genom att dricka dem så ger du musklerna byggstenar för att kunna återhämtas och bli större. Dem tas upp väldigt snabbt av kroppen så du kan dricka dem medans du tränar och bryter ner kroppen, för att påskynda återhämtningsfasen.
Snabba kolhydrater – Om du vill prestera bättre under träningen, eller fylla på muskelglykogenet snabbt efter ditt pass så kan produkter som Vitargo, Maltodextrin eller Cluster dextrin hjälpa dig. Dessa är kolhydrater som tas upp av musklerna väldigt snabbt, så du kan till och med dricka det medans du tränar.
Att kombinera en sån produkt med EAA är väldigt populärt hos kroppsbyggare att dricka under passen.

Hoppas ni har lärt er något av detta inlägg, men kom ihåg du BEHÖVER inte ta kosttillskott. Men för mig så har dem en självklart plats i min vardag för att optimera min hälsa, mitt välmående och min träning.

När vi ändå är inne på det här med kosttillskott ville jag bara passa på att tipsa om en sajt jag nyligen upptäckt. Den heter https://tillskottsbibeln.se och låter dig jämföra kosttillskott på nätet med enkelhet.
 
Tillskottsbibeln är en webbplats startad av två killar vid namn Nabil och Fredrik.
 
Jag har länge velat ha en tjänst likt denna för att jämföra diverse kosttillskott, och Tillskottsbibeln gör verkligen jobbet. Bra jobbat, grabbar!
 
En stor fördel med sajten är att man får se det verkliga priset per portion innan man genomför ett köp, vilket ger en total koll på värdet av ens kosttillskott. Jag rekommenderar starkt att man tar sig en titt på sajten ifall man övervägt att köpa något kosttillskott. 

Alla behöver träna. Alla.

Det här ett ämne som jag verkligen tycker är viktigt. Inte specifik träning, eller vilken träning som är bäst, utan hur viktigt och naturligt det är för oss människor att utföra någon form utav fysisk aktivitet som involverar hela kroppen.

Jag har tränat tillräckligt många människor för att förstå effekten av att sitta stilla på jobbet 8-9 timmar i en position som klämmer ihop höftböjarna och höjer axlarna, och att sedan komma hem till soffan och spendera 3 timmar där i en konstig position. Det är inte naturligt, vi är inte gjorda för det.
99% av tiden som vi människor har spenderat här på jorden har vi sprungit omkring i naturen, vi har alltid varit fysiskt aktiva för att överleva. Men idag är det inte så. För att överleva idag behöver du ett jobb, där du förmodligen sitter ner eller i vissa fall står upp. Men även om du står upp och samlar på dig några tusen steg (vilket är bra SÅKLART) så aktiverar du inte kroppen på det sättet som behövs för att du ska få en starkare och hållbar kropp.

Jag säger inte att en kropp mådde mycket bättre när den bodde ute i leran bland sjukdomar och lite kunskap om hur vår anatomi fungerar, men jag tror starkt på att vår kropp är en biologisk maskin som behöver få arbeta.

Den fysiska delen.
”Jag har ont i nacken”, ”jag får lätt ryggskott”, ”jag får ont i knäna när jag springer”, ”jag är stel” är några saker som man hör nästan alla säga. Och jag som tränare kan säga direkt att dem grundproblemen som majoriteten av samhället lider av (that’s right, LIDER av) går att fixa med bara några specifika övningar 2-4 gånger i veckan.
Tex:
– Gummibandsrotationer
– Gummibandsdrag mot magen
– Wall slides
– Baksida lår stretch
– Höftböjar stretch
– Cat and cow
(Se mina Youtube videos eller program för mer info)

Sen kan vi även titta på den äldre generationen. Rullator, käpp, operationer, bryter ben lätt.
Styrketräning gör inte bara att du stärker kroppens muskler och leder så du kan gå ordentligt och klara dig själv i vardagen, utan bendensiteten blir även större så skelettet även håller.

Så all in all kan vi ju alla komma överens om att man ska slippa alla skitskador vi människor plockar på oss i vardagen, och vi vill kunna hålla livet ut med en bra LIVSKVALITÉ.
Sen mår ju såklart hjärtat, lungorna och hormonerna bättre av träningen också.

Den mentala delen.
Det finns mer att hämta än fysikstyrka och en skadefri kropp i träningen. Mentalstabilitet och välmående är något av det bästa med träningen. Jag tror (eller ah, jag tror att jag vet) att eftersom att vi människor egentligen ska röra oss mycket mer än vad vi gör, och eftersom att vi har levt i hot från andra rovdjur plus natur/klimat under så många tusen år, att vi nu har det alldeles för bra för vårat eget bästa. Vi sitter ner framför datorn och gör vårt jobb, vi får maten serverad i affären eller restaurang, vi tar bilen vart vi vill etc. Det är för lätt. Så jag tror att med det kommer det en inre stress, en inre energi som måste komma ut någonstans. Och den kommer ut i form av stress, ilska, skriva dumma saker på sociala medier, hårda fester på helgerna, skrika på andra förare i bilen mm. Men om vi pressar oss själva fysiskt några gånger i veckan så försvinner den där ”pressen”, vattnet kokar inte över för att vi drar ner på värmen när vi faktiskt pushar oss lite. Och inte bara att vi blir av med överskottsenergi, utan vi får även en känsla av att vi har klarat av någonting som inte har att göra med jobbet. Utan något vi gjorde för oss själva, för att vi ska må bra, och det var jobbigt men positivt.

Så, vilken träning är då bäst?
Perfektionisten i mig vill säga en kombination av styrketräning med fria vikter, yoga och intervaller.
Men PTn i mig, och vad jag själv faktiskt tycker, är att den bästa träningen är den som du faktiskt kan hålla i vecka in och vecka ut. Jag tycker inte att gå tre promenader i veckan räknas. Men allt från styrketräning, simning, löpning, yoga, gruppträning etc är BRA om du kan hålla i det året om. All träning som blir gjord är bra träning.
Men självklart finns det många sätt att optimera det på, det är där tillexempel jag kommer inte och styr upp.
Så, gå och träna!