Blogg av Charles Berg

Sötsug på kvällen? Testa detta.

Ett stort ”problem” jag har stött på med mina klienter, och såklart bland vänner/familj, är sötsuget som kommer på kvällen efter middagen.
Säg att du har ätit klart din middag runt 19-20 tid, och efter det har du ca 3 timmar av Netflix framför dig. Nästan ingen kan sitta och kolla på film/serie i några timmar innan läggdags utan att vilja stoppa något i munnen.
Problemet är bara att det du vill ha i käften ofta består av skit. Eller ja, massa kalorier i form av socker, dåliga fetter och konstiga ämnen. För det är ju så vi människor har byggt upp det, snacks = godis, chips, läsk, popcorn, kakor, glass etc.
Så du kan gå en hel dag och äta ”nyttigt” och bra, och sedan förstöra för dig själv när det gäller vikt nedgång eller hälsa med att gå efter det som hjärnan suktar efter.

Så hur gör man när sötsuget kommer?
Jo, man väljer någonting nyttigt men gott. Något som faktiskt kommer att ge dig något när det kommer till hälsa, viktnedgång och att må bra. Och det som också är positivt med att äta något av det jag kommer att visa nedan är att man faktiskt känner sig nöjd efter lite, tillskillnad från tex godis där man bara vill ha mer.

Mörk choklad (minst 70%)
Detta är inte bara gott, utan även extremt nyttigt.
Det finns studier där dem har testat hur starka olika antioxidanter är genom att låta fria radikaler attackera olika näringsämnen, och kakao hade en av dem starkaste antioxidanter. Starkare än tex blåbär.
En till fyra bitar och du kommer att vara nöjd.

Frukt och bär
Så simpelt. Ananas, mango, vindruvor, äpple, jordgubbar, blåbär etc.
Vitaminer, mineraler, vätska OCH gott. Naturens egna godis.
Men tänk på att bara för att det är nyttigt betyder det inte att det inte innehåller kalorier, så du kan inte äta tre bananer och en hel ananas precis innan du ska gå och lägga dig om du försöker att bränna fett.
Eller du kan det, så länge du räknar dina kalorier. Men om du inte räknar, be careful.

Nötter
Något av det nyttigaste du kan äta. Naturliga nötter utan tillsatser, kryddor, socker eller liknande.
Pistage och valnötter skulle jag säga är mina favoriter. En näve är allt som behövs.
Bra fetter, lite protein, antioxidanter och många hälsoeffekter.
Om du försöker gå upp i vikt så är nötter ett jättebra alternativ också, då dem är höga i kalorier. Så om du är lite försiktig med kalorierna så ät inte så mycket. En liten näve pistage nötter och du är hemma.

Te med honung
Detta är en av mina absolut favoriter på kvällen. En kopp te med 100% honung (alltså inget tillsatt druvsocker eller annat extra). Om du är känslig för koffein så rekommenderar jag ett ört te, annars så är min favorit grönt te.
Yogi tea gör riktigt bra ört te som hjälper dig att stressa ner och sova gott.

Keso/kvarg med tillbehör
Om du är ute efter något lite matigare, så istället för en kvällsmacka så ta då 250 gram keso eller kvarg med frukt, bär, nötter eller frön.
Mycket protein och mättande.

Here we go.

All right, nu kör vi.

Märker att det tar väldigt lång tid för mig att få ut info via video, och människors ”attention span” är totalt horribel nuförtiden så har bestämt mig för att börja blogga när det gäller information och tips som jag vill förmedla.
Och jag tänkte börja med att introducera mig själv…

Charles Berg heter jag och är förutom ett träningsfreak (bodybuilding och styrka) är jag också extremt intresserad av hälsa (fysisk och mental), hur man optimerar sin kropp och sitt sinne, och spirituell utveckling.
Jag har jobbat som personlig tränare i lite mer än sex år på olika gym i Sverige, i Thailand och har senaste 18 månaderna drivit mitt egna företag (Charles Berg PT).
Senaste halvåret har jag lagt allt fokus på att börja träna mina klienter online, då jag kan nå ut till fler människor på kortare tid och samtidigt bygga en vardag som jag mår bra i.
Mitt fokus ligger på att ge mina klienter precis det dem behöver för att nå sina mål och uppgradera sin livskvalité. Men i grund och botten så är jag galen i att utveckla mig själv och lära mig så mycket som möjligt om träning, hälsa, anti-aging, kost, näring och livet in general. Så det med en kombination av att jag älskar att coacha så har du mitt yrke.

Anyhow, anyway… Varför ska du läsa mina inlägg?
Om du är intresserad av hur man optimerar sin livskvalité, får ut så mycket som möjligt av din träning, hur du kan må bättre av specifik kost och näring, eller om du bara vill börja få lite mer koll på din kroppsvikt och hälsa, så kommer jag att dela väldigt mycket bra information och studier.
Kommer även att dela av mig av alla experiment jag gör på mig själv när det gäller träning, kost, andningsövningar, meditation etc.
That’s it.