Alla behöver träna. Alla.

Det här ett ämne som jag verkligen tycker är viktigt. Inte specifik träning, eller vilken träning som är bäst, utan hur viktigt och naturligt det är för oss människor att utföra någon form utav fysisk aktivitet som involverar hela kroppen.

Jag har tränat tillräckligt många människor för att förstå effekten av att sitta stilla på jobbet 8-9 timmar i en position som klämmer ihop höftböjarna och höjer axlarna, och att sedan komma hem till soffan och spendera 3 timmar där i en konstig position. Det är inte naturligt, vi är inte gjorda för det.
99% av tiden som vi människor har spenderat här på jorden har vi sprungit omkring i naturen, vi har alltid varit fysiskt aktiva för att överleva. Men idag är det inte så. För att överleva idag behöver du ett jobb, där du förmodligen sitter ner eller i vissa fall står upp. Men även om du står upp och samlar på dig några tusen steg (vilket är bra SÅKLART) så aktiverar du inte kroppen på det sättet som behövs för att du ska få en starkare och hållbar kropp.

Jag säger inte att en kropp mådde mycket bättre när den bodde ute i leran bland sjukdomar och lite kunskap om hur vår anatomi fungerar, men jag tror starkt på att vår kropp är en biologisk maskin som behöver få arbeta.

Den fysiska delen.
”Jag har ont i nacken”, ”jag får lätt ryggskott”, ”jag får ont i knäna när jag springer”, ”jag är stel” är några saker som man hör nästan alla säga. Och jag som tränare kan säga direkt att dem grundproblemen som majoriteten av samhället lider av (that’s right, LIDER av) går att fixa med bara några specifika övningar 2-4 gånger i veckan.
Tex:
– Gummibandsrotationer
– Gummibandsdrag mot magen
– Wall slides
– Baksida lår stretch
– Höftböjar stretch
– Cat and cow
(Se mina Youtube videos eller program för mer info)

Sen kan vi även titta på den äldre generationen. Rullator, käpp, operationer, bryter ben lätt.
Styrketräning gör inte bara att du stärker kroppens muskler och leder så du kan gå ordentligt och klara dig själv i vardagen, utan bendensiteten blir även större så skelettet även håller.

Så all in all kan vi ju alla komma överens om att man ska slippa alla skitskador vi människor plockar på oss i vardagen, och vi vill kunna hålla livet ut med en bra LIVSKVALITÉ.
Sen mår ju såklart hjärtat, lungorna och hormonerna bättre av träningen också.

Den mentala delen.
Det finns mer att hämta än fysikstyrka och en skadefri kropp i träningen. Mentalstabilitet och välmående är något av det bästa med träningen. Jag tror (eller ah, jag tror att jag vet) att eftersom att vi människor egentligen ska röra oss mycket mer än vad vi gör, och eftersom att vi har levt i hot från andra rovdjur plus natur/klimat under så många tusen år, att vi nu har det alldeles för bra för vårat eget bästa. Vi sitter ner framför datorn och gör vårt jobb, vi får maten serverad i affären eller restaurang, vi tar bilen vart vi vill etc. Det är för lätt. Så jag tror att med det kommer det en inre stress, en inre energi som måste komma ut någonstans. Och den kommer ut i form av stress, ilska, skriva dumma saker på sociala medier, hårda fester på helgerna, skrika på andra förare i bilen mm. Men om vi pressar oss själva fysiskt några gånger i veckan så försvinner den där ”pressen”, vattnet kokar inte över för att vi drar ner på värmen när vi faktiskt pushar oss lite. Och inte bara att vi blir av med överskottsenergi, utan vi får även en känsla av att vi har klarat av någonting som inte har att göra med jobbet. Utan något vi gjorde för oss själva, för att vi ska må bra, och det var jobbigt men positivt.

Så, vilken träning är då bäst?
Perfektionisten i mig vill säga en kombination av styrketräning med fria vikter, yoga och intervaller.
Men PTn i mig, och vad jag själv faktiskt tycker, är att den bästa träningen är den som du faktiskt kan hålla i vecka in och vecka ut. Jag tycker inte att gå tre promenader i veckan räknas. Men allt från styrketräning, simning, löpning, yoga, gruppträning etc är BRA om du kan hålla i det året om. All träning som blir gjord är bra träning.
Men självklart finns det många sätt att optimera det på, det är där tillexempel jag kommer inte och styr upp.
Så, gå och träna!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!