Basta! Så ofta du kan. (5 anledningar varför)

Okej, så bastu. Många förknippar det med spa, Finland, skidsemester, varmt som fan och rätt skönt. Men det många inte vet är att basta är något av det absolut bästa du kan göra för din hälsa. Och nej, det är inte massa hokus pokus, utan forskningen och studierna finns där. Jag kommer att länka lite information i slutet av inlägget.

Anyway, här kommer en lista på 5 av hälsoeffekterna du får utav att basta. Såklart skiljer det sig lite i hur mycket resultat du får om du bastar kortare eller längre tid, hur många grader och hur ofta. Men lite är alltid bättre än inget, så bara att hoppa in i ”helveteslådan” när du har tid!

 • Heat Shock Proteins (HSP)
  När kroppen utsätts för extrem hetta under en längre tid så producerar kroppen ett sorts protein vid namn ”heat shock proteins” (stressproteiner). Dessa proteiner stärker dina celler och minskar inflammation i kroppen.
  För att summera det kort så om du utsätter dig för väldigt hög värme (bastu) så producerar kroppen dessa speciella proteiner pga stressen du sätter på kroppen, vilket leder till ett starkare system och mindre inflammation. Nice va?
 • Detox och hudhälsa
  När du sitter i en bastu, blir riktigt varm och får en djup svettning så frisätter kroppen gifter och annat dåligt från dina fettceller. Vilket annars är svårt att göra. Vi utsätts för många olika gifter i vardagen, som tungmetaller och mikroplast, som lagras i fettcellerna och kan hänga kvar där i flera år.
  Den djupa svettningen i höga värmen är även bra för huden. Jag själv kan få väldigt torr hud och använder ofta hudkrämer/serum i ansiktet, men när jag bastar ofta så behövs det inte och min hud håller sig mjuk, len och fuktig.
 • Atletisk prestanda
  Om du är en tränade person, eller en tävlande atlet, och har tillgång till en bastu så ska du verkligen använda den. Två av anledningarna är att du får mer röda blodceller, och ökat blodflöde till hjärtat och musklerna.
  Fler röda blodceller ökar syresättningen till musklerna, vilket i sig gör att musklerna kan jobba hårdare, längre och återhämtar sig bättre. Det plus det ökade blodflödet till hjärtat och musklerna gör att syret (och näring) kan transporteras snabbare och effektivare.
  Så bastu är verkligen ett vinnande koncept om du vill öka din atletiska prestanda och återhämtning!
 • Lev längre (finska studier)
  Ett universitet i Finland gjorde en studie på 2300 medelåldermän under 20 års tid. Männen fick basta i snitt 14 minuter i ca 80 grader. Och det man såg var att i gruppen som bastade en gång i veckan så dog 49% av männen under dessa 20 år, och i gruppen som bastade fyra till sju gånger i veckan så dog bara 31% av männen.
  Detta tyder på att det inte bara är en specifik grej som blir bättre när du bastar, utan många faktorer blir bättre som gör att du lever längre. Och den huvudsakliga anledningen enligt studien är hjärt och kärlhälsa.
  Så vill du leva längre så basta!
 • Mental hälsa
  Det finns såklart forskning på ”glädjehormoner” (som serotonin) som frisätts när man bastar, vilket är fantastiskt, men jag känner också att om man tar bort allt vetenskapligt och bara känner efter hur man mår efter en bastu så är det en otroligt skön känsla. Kroppen är avslappnad, sinnet är lugnat och man har gått igenom något som är både härligt och obekvämt vilket ger en balans av välmående och känslan av att man har klarat av något jobbigt.
  Så om du är en person som är väldigt stressad, kanske har ångest, eller svårt att komma ur dina tankar, så är bastu ett fantastiskt sätt att grunda sig på.

Artiklar och studier om hälsoeffekterna av bastu:
– https://bengreenfieldfitness.com/article/the-latest-in-sauna-science/
– https://www.finnleo.com/pages/health-and-wellness
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262976/

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!