Bli av med muskelkramp.

Att vakna mitt i natten av att vaderna drar ihop sig, eller när du sitter och jobbar och du känner hur nacken börjar bli tight är inte kul. Dem som har upplevt riktigt jobbig kramp vet hur extremt smärtsamt och förlamande det kan kännas. Och tyvärr vet inte många hur dem ska göra för att förebygga kramp. Men som tur är så finns det mycket man kan göra! Och med flera års erfarenhet som tränare och hälsocoach har jag lärt mig ett och annat om hur man, på riktigt, hjälper kroppen att slappna av och inte hamna i en situation där det drar ihop sig.


Så här kommer mina 3 bästa tips för att bli av med muskelkramp!

 • Magnesium.
  Detta är en absolut ”mirakel-mineral” för musklerna. När jag har haft klienter, eller folk jag känner, som har lidit av kramper om nätterna så har jag alltid tipsat om att ta magnesium precis innan läggdags.
  Det som händer är att magnesiumet hjälper muskeln att slappna av, eller mer att den hjälper musklerna att fungera normalt. Så att ha en brist på magnesium gör att musklerna inte riktigt funkar som dem ska, vilket kan leda till kramp, spänningar och spasmer.
  Så 300 mg magnesium precis innan du går och lägger dig. Då blir kroppen avslappnad, du slipper kramp och du sover djupare!

 • Stretching.
  Om du tänker att du har en muskel som är väldigt kort, stel och tight, då har du en större risk att den muskeln krampar ihop. Så det logiska här är att göra det motsatta för att förebygga kramp. Gör muskeln längre och mjukare. Där kommer stretchingen in.
  Att stretcha ofta och lägga ner tid på det några gånger i veckan kommer att göra muskeln mycket rörligare och längre, och det kräver inte alls jättemycket tid eller fokus. Försök att stretcha ut dem musklerna som du brukar bli riktigt stel i eller få kramp i 2-5 gånger i veckan, i iallafall 5-10 minuter. Det kommer garanterat att hjälpa!

 • Salta maten och drick vatten.
  Salt är en sån här grej som många är rädda för pga gamla och rätt dåliga studier. Men faktum är att salt spelar en jättestor roll inte bara i vår allmänna hälsa, utan också i hur våra muskler fungerar.
  Salt innehåller en hel del mineraler (som tex magnesium som jag skrev ovan) vilket hjälper musklerna att spänna sig och slappna av som dem ska. Så var inte rädd för att salta maten!
  Mina två favorit salt är Celtic sea salt och Pink himalayan sea salt.
  Men glöm inte heller att dricka vatten. Muskler består av ca 75% vatten. Så tänk då om din kropp är uttorkad, hur ska musklerna då kunna fungera optimalt?

Tack för att ni läser!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!