Duscha/bada kallt! (4 anledningar varför)

Om du inte känner till dem grymma hälsoeffekterna av att sänka ner kroppen i riktigt kallt vatten eller ta en rejäl kalldusch så tänker du nog ”FYFAN”! Och det är förståeligt, för varför i hela världen skulle man vilja utsätta sig för något sånt? Well, det finns några riktigt schyssta anledningar faktiskt. Och det är inget skitsnack, utan studierna finns där och faktan är äkta.
Så, för att göra detta snabbt och enkelt så tänker jag rada upp 4 anledningar varför du borde testa på detta iskalla tips.

 1. Stärker immunförsvaret.
  Men vänta nu, kyla = sjuk, eller hur? Mm, inte riktigt.
  När du tex tar ett kallt bad eller en kall dusch så utsätts kroppen för stress, vilket leder till att den frisätter fler vita blodkroppar, vilket är en del av immunförsvaret (som en försvarsmekanism). Och desto mer van du blir med att utsätta dig för kallt vatten, desto bättre blir kroppen på att aktivera denna mekanism.
  Så det du ska göra är att börja långsamt. Börja inte med 20 minuter i en isvak, då kommer du göra mer skada än nytta. Utan börja med 30 sekunders kalldusch 5-7 dagar i veckan i ca 15-20. När det känns görbart utan att du börjar hyperventilera och får panik, öka till 45 sekunder. Och fortsätt så tills du börjar känna dig bekväm med den temperaturen, och sänk sedan graderna.
  Efter några veckor kommer du att kunna stå i 5-10 grader i några minuter. Det är en rätt häftig utveckling att följa.
 2. Bränner fett.
  Det här är en ganska häftig grej. Naturligt tänker man kanske att bastu ska bränna fett, för att man blir så varm, hjärtat pumpar och man svettas sjukt mycket. Men faktum är att kyla är mer effektiv för att öka din fettförbränning och metabolism.
  Vi har två olika sorters fettceller: bruna och vita. Det vita fettet är det vi lägger på oss och gör oss överviktiga. Det bruna fettet har dock en annan funktion, och det är att om dem cellerna aktiveras så bränner kroppen det vita fettet via olika hormoner. Och genom att bada eller duscha kallt så aktiveras dessa bruna fettceller, hormoner frisätts, och kroppen bränner mer vita fettceller. Coolt va?
  Så att tex vakna på morgonen, ta en kopp kaffe, gå en powerwalk på tom mage (vilket vi vet är ett effektivt sätt att bränna fett på) och sedan ta en kalldusch är ett riktigt bra sätt att starta dagen om du vill optimera din fettförbränning! (Se till att inte äta massa pannkakor och croissanter efter…)
 3. Minska inflammation i muskler och leder.
  När vi är i kallt vatten så stänger sig blodkärlen, så svullnaden och inflammationen minskar. Och när vi återgår till normal temperatur (eller i bästa fall värme, som bastu eller varmt vatten) så öppnar det upp sig igen. Denna process leder till att slaggprodukter rensas ut och näring kan passera arean.
  Så om du har ont i tex knäna efter dina gympass eller löpning så kör kallt vatten direkt på knäna eller hoppa ner i ett kallt bad. Då lägger sig inflammationen, svullnaden går ner och när du värmer upp igen så öppnar allt upp sig och det dåliga kan rensas ut medans det bra kan komma in.
 4. Tränar din mentala styrka.
  Kallt vatten är inte kul. Det är absolut inte bekvämt. Och många hoppar inte i sjön om det är under 20 grader. Och som med allt annat som är jobbigt, men har en positiv effekt om vi går igenom det (tex träning), så blir vi mentalt starkare om vi går igenom det.
  Genom att utsätta sig själv för någonting som man vet kommer att vara sjukt jobbigt, som varje cell i kroppen skriker ”NEJ” till, så tar man sitt psyke till en plats man inte trodde att den kunde gå till. Det skapar en känsla av ”Shit, jag kan. Jag är stark.” Och den känslan är inget man ska underskatta. För det kan man ta med sig i andra delar av livet. När man ska hålla en föreläsning och är nervös, när man vill prata med någon men inte vågar, när man är nära på att ge in till gamla dåliga vanor etc. Att bygga upp den mentala styrkan är så otroligt viktigt för att du ska kunna bli lycklig, lyckas med att leva det livet du vill och känna dig fri.

Alright, det var 4 anledningar varför du borde börja bada eller duscha kallt! Vintrarna blir kalla här i Sverige så testa på att bada isvak, om du har ett badkar så sätt vattnet på kallaste och fyll karet, eller ställ dig i duschen och vrid till blått.
Tack för att ni läser!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!