Publicerad den Lämna en kommentar

Hälsa är mer än protein och gym.

Att fler människor idag än någonsin tränar och följer en proteinrik kost är väldigt positiv. Om man inte räknar med innan moderna samhället när man var ute i skogen och jagade, och levde på älg, kanin och blåbär förstås.
Men något som jag ser mer och mer är hur denna tränings och protein trend har fått folk att tro så länge man går på gym, dricker sitt proteinpulver och sänker en till två Nocco om dagen så har man optimerat sin hälsa. Detta är långt ifrån sant.

Är gym bra? Ja. Självklart. All träning är bra. Är protein viktigt att äta. Yes. Om du ska ha en fungerande kropp och kunna återhämta dig från din träning så är det superviktigt. Men för att må så bra som möjligt, hålla immunförsvaret på topp, ha en bra hormonbalans i kroppen, få ordentlig djup sömn, hålla inflammation i kroppen nere och ha bra, naturliga energi nivåer (med mera) så krävs lite mer än så.
Problemet är att många idag tror att så länge dom tränar hårt på gymmet 4 dagar i veckan och äter protein så behöver man inte göra så mycket mer, och resten löser sig av sig självt. Och med det kommer dåliga vanor.
Tillexempel att man inte tänker på att få i sig frukt och grönt, inte tar sömnen lika seriöst, att man inte får i sig tillräckligt med fibrer, får vitamin/mineral brist etc. Och en av dom största problemen är att många lägger grunden till sin kost kring protein från halvfabrikat, en multivitamin på morgonen och Nocco för att hålla energin uppe. Problemen det skapar är orolig mage, inflammation, höga energitoppar och låga dippar och näringsbrist.
Har fått frågan på gymmet: ”Varför får jag ont i magen? Jag dricker proteinpulver till frukost, bars till mellanmål, proteinpulver med kvarg på kvällen och dricker två Nocco om dagen. Och äter ett riktigt mål om dagen.” Well, svaret har du i din egen fråga. 75% halvfabrikat, massor av koffein, ingen frukt, knappt sallad, lite fibrer etc… Kroppen är inte gjord för det. Men idag så förknippar vi protein med hälsa, så när vi köper en Barebells Cookies & Cream bar så läser vi inte vad dom innehåller, utan ser bara ”20 gram protein”.

Innan jag skriver min ”tips lista” så måste ni förstå att jag har INGET emot kosttillskott eller proteinladdade pulver och bars, utan försöker bara förmedla tanken om att hälsa är mer än vad många tror idag.

Här är några tips som du kan använda dig av för att må riktigt bra:
(OBS SLUTA INTE TRÄNA OCH ÄTA PROTEIN)

  • Ät tre stabila måltider om dagen med naturligt protein, hälsosamma fetter, bra kolhydrater och grönsaker. (Alla måltider behöver inte innehålla både kolhydrater och fett).
  • Ät 2 frukter om dagen.
  • Drick minst 2 liter vatten om dagen.
  • Ta d3-vitamin, omega-3, c-vitamin och zink varje dag.
  • Sov 7-9 timmar varje natt.
  • Promenera utomhus minst 2 gånger i veckan.
  • Drick inte alkohol mer än 2-4 gånger i månaden.
  • Basta efter dina gympass, eller hemma, om du har tillgång till bastu.
  • Duscha kallt 1 gång om dagen.

Gör det och må fantastiskt.

Lämna ett svar