Hemligheten till att bygga din drömkropp.

All right, här har vi det… The secret… Hemligheten till hur du äntligen kan få kroppen du alltid har önskat dig…
Hemligheten är… Träna hårt, ät rätt, sov ordentligt, i princip varje dag, non stop. Kul va? 🙂

Nejmen seriöst, allt för många letar efter den hemliga dieten, kosttillskotten, eller rättare sagt ”genvägen” till att bränna fett och bygga muskler. Men det finns inte. Så är det bara.
Jag tänkte gå över lite simpelt hur det funkar om du vill bränna fett och gå ner i vikt, eller lägga på dig muskelmassa.

Fettförbränning och viktnedgång.
Det man först måste göra för att kunna börja bränna fett är att ge kroppen en anledning att använda kroppsfettet som bränsle. Och det gör man genom att sätta sig själv i ett kaloriunderskott. Dvs att du bränner fler kalorier på en dag än vad du tar in. DETTA ÄR NYCKELN!
Så om din kropp idag har en kaloribalans på 2000 kcal, dvs att om du äter 2000 kcal så går du varken upp eller ner i vikt, så måste du på något sätt få din kropp att bränna mer än dem 2000.
Det gör man genom att:
– Träna mer.
– Äta mindre.

Så, igen, om din kaloribalans ligger på 2000 kcal om dagen, och du börjar träna bort 200 kcal på gymmet så har din förbränning ökat till 2200 kcal. Om du sedan äter 1800 kcal, så har du totalt legat på ett 400 kcal underskott.
Alltså har du bränt bort 400 kcal, vilket kommer att resultera i att du går ner i vikt (OM din kropp fungerar som den ska, men det är ett ämne för en annan gång).
Så hur vet man hur många kalorier man bränner på en dag, och hur vet man hur många kalorier man äter?
Det första du kan göra är att gå in på en hemsida som tex https://www.freedieting.com/calorie-calculator och räkna ut hur många kalorier du ungefär förbränner på en dag. Sen kan du ladda ner appen https://lifesum.com/sv/ där du kan skriva in hur många kalorier du ska äta på en dag. Här kan du även skriva in hur mycket protein, kolhydrater och fett du ska äta. Protein = kroppsvikt x 1,5-2, fett = kroppsvikt x 0,75-1, kolhydrater = resten av kalorierna.
MEN jag förstår om detta är lite för avancerat för många där ute… Alla vill inte väga allt dem äter eller behöva skriva in i en app. Det är det absolut bästa och mest effektiva sätt att ha koll på din diet, men det kräver tid och disciplin.
Ett annat sätt att göra det på (som jag gör med många) är att du tar bort allt onyttigt i din kost (godis, chips, alkohol, socker, snabbmat etc), börjar äta frukost, lunch, middag och ett mellanmål, dra ner på kolhydraterna, öka proteinet, frukt och sallad, och drick mer vatten. Dem flesta kommer att gå ner i vikt av det, och därifrån kan du börja förstå din kropp bättre.

Muskelbyggande och viktuppgång.
Om du ska åt andra hållet, alltså upp i vikt, så ska vi egentligen använda samma metoder som ovan fast tvärtom.
Så om du har en kaloribalans på 2000 kcal, och du vill gå upp några kg, så behöver du äta MER än vad du förbränner.
Sätt då upp din diet så att du ligger på 200 kcal över din balans, 2200 kcal i det här fallet då.
Då kommer din kropp sakta men säkert att lägga på sig massa.
MEN, felet många gör här (har själv gjort det, allt för många gånger…) är att man börjar äta alldeles för mycket och av fel mat. Bara för att du ska gå upp i vikt så betyder det inte att du ska kasta i dig massa skit som bara ger dig inflammation, dålig tarmflora och snabbt viktuppgång i form av fett. Just därför är det så otroligt effektivt att räkna kalorier i en app, för då vet du att du varken äter för mycket eller för lite för dina mål.

Hemligheten.
Där har vi alltså recepten för att ta kontroll över din kropp. Men den stora hemligheten är att hålla sig till receptet, varje dag, tills målet är nått. Man kan inte vara ”duktig” måndag till torsdag och skita i allt fredag till söndag. Man kan inte äta nyttigt hela dagen och sen äta pizza och dricka öl på kvällen om man ska gå ner i vikt. Man kan inte äta 200 kcal över sin balans 3 av 7 dagar i veckan om man vill gå upp i vikt.
Man måste hålla i det. Och det är där dem flesta förlorar.
Det finns massor av sätt att göra detta hållbart, kunna ha en viss balans i sin vardag och faktiskt ha kul på resan.
Det är där jag kommer in med mitt coachande. Jag hjälper gärna, bara att kasta iväg ett mail till charles@charlesbergpt.com.

Tack för att ni läser.

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!