Hitta DIN träningsform. Den är bäst.

Styrketräna eller yoga? Löpning eller simning? Gå på gym eller träna ute? Vad är bäst? Vad ska jag göra?

Det är en fråga jag tror att många ställer sig själva när dem ska börja träna. Vart börjar man liksom?
Det beror lite på. Det första du måste fråga dig själv är; vad har du för mål?
Om ditt mål är väldigt specifikt, tex att du vill bygga maximalt mycket muskler, eller bli duktig på yoga, så är träningsvalen ganska självklara. MEN om du ”bara” vill börja träna, leva hälsosammare, kanske gå ner i vikt, må bättre etc så är det viktigaste att du hittar en träningsform som du trivs med och som du kan hålla vecka in och vecka ut.

Här är en lista på lite olika träningsformer och hur du ska tänka innan du börjar:

Gruppträning
Ett helt perfekt sätt att börja träna. Nästan alla gym har olika klasser varje dag i form av spinning, cirkelfys, yoga etc.
Här kan du lätt boka in när du ska träna, och du har en tränare som styr allt du ska göra. Blir inte skönare än så.

Styrketräning/gym
Om du vill bli starkare, bygga kroppen och få en bättre livskvalité så är ”vanlig” styrketräning i gymmet med friavikter och maskiner ett riktigt bra alternativ. Men den stora frågan många har är ”hur lägger man upp det?” If you fail to plan, you plan to fail. En stor anledning varför så många börjar styrketräna men snabbt slutar är för att dem inte vet hur man ska lägga upp det hela.
Mitt bästa tips där är att börja med 2-3 pass i veckan, och dela upp det i överkropp och underkropp. Pass 1 tränar du hela överkroppen (bröst, axlar, rygg och armar) och pass 2 kör du hela underkroppen (framsida lår, baksida lår, rumpa och vader). Repetera det och hitta ett schysst flow så kommer resultaten att komma, och du kommer att vilja gå till gymmet.

Yoga
Detta har blivit mer och mer populärt i västvärlden senaste åren. Det finns massor av olika sorters former av yoga, så testa dig fram till vilken du gillar mest. Ashtanga tycker jag är riktigt bra då man inte håller positionerna jättelänge och det verkligen känns som en blandning av fys och rörlighet.
Yoga är inte bara bra för din rörlighet, styrka och uthållighet, utan du lär dig även att andas rätt och fokusera på nuet. Lite som att meditera och träna samtidigt.

Crossfit
All right, crossfit. Finns mycket att säga om det men det första är nog att väldigt många tycker om det. Och många som inte har tränat innan är nu igång och kör hårt varje vecka.
Crossfit är en sorts cirkelträning med olika övningar, allt från knäböj och frivändningar, till löpning och klättra rep.
Problemet med crossfit är att man gör det mesta på tid, och desto bättre tid desto bättre är du. Och det som händer då är att tekniken kastas ut ur fönstret, vilket ökar skaderisken när man kör avancerade övningar som tex marklyft, frivändningar, knäböj etc.
Så om du ska börja med crossfit så hitta ett bra gym där dem tar hänsyn till nybörjare, kör med en bra coach som lär ut övningarna korrekt, och stressa inte utan ta din tid och njut av träningsresan.

Löpning
Har du fungerande knän och vill hitta ett billigt träningssätt så är löpning superbra. Bara att sätta på sig springskorna och gå ut. Det är inte bara bra för att stärka lungorna och hjärtat, men att springa ute är också bra för själen och psyket. Att få komma ut i friska luften, bort från skärmarna och röra på sig är väldigt positivt.

Promenader/powerwalk
Kanske inte låter som träning, men det är det. Att gå i snabb takt är en av mina favorit sätt att få in mer träning i vardagen, öka ämnesomsättningen, komma bort från skärmarna och få frisk luft.
Det som är så bra med promenader är att alla kan göra det. Och om du pluggar eller jobbar inne hela dagarna, knappt samlar på dig några steg och sitter ner för det mesta, så är 30-60 minuters promenader utomhus fantastiskt.
Detta är även lätt att kombinera med annan träning eftersom att det knappt kräver någon återhämtning.

Där har ni lite olika träningsmetoder och tips. Självklart finns det mycket mer som tex simning, nya populära paddel, styrkelyft, strongman, sport osv. Men förhoppningsvis fick ni lite insikt i olika sorters träning och kan börja eran resa!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!