Hur man får slut på ”kvällssnacksandet”.

Man har ätit frukost, jobbat några timmar, ätit lunch, jobbat, tagit en frukt, jobbat lite till, kanske tränat, ätit middag och nu… Nu är det dags för den där heliga stunden. Soffan, TVn och… Och vadå? Det räckte inte med din nya favorit serie och en mysig filt? Nej, du kunde inte hålla emot. Chips, godis, läsk, glass… And that’s a problem.

Och problemet är att det är ju här, under dem här timmarna framför TVn på soffan efter dagen är slut som folk går upp i vikt. Och inte bara går upp i vikt, utan även får hälsoproblem pga intaget av socker, dåliga fetter, höga tomma kalorier och konserveringsmedel EFTER att man har ätit sina kalorier för dagen, helt stilla sittande, precis innan man ska ligga stilla i ca 8 timmar.
Det är ett stort problem. Och jag tror att det är en av dem största anledningarna varför folk går upp i vikt efter gymnasiet och ”helt plötsligt” väger 10-15 kg över sin bekväma kroppsvikt när dem är 30-40.

Så, varför gör man såhär? Svaret är nog ganska självklart: det är fett gott med onyttiga godsaker. För gott för vissa…
Ett annat svar är nog att man har det som vana. Det räcker inte med att bli stimulerad av filmen utan man vill ha en till stimulering i form av smaker. Folk blir helt enkelt rastlösa och kan inte bara sitta och titta på filmen, det blir liksom ”tråkigt” utan godis har jag hört.
Sen kan nog ett annat svar vara att man kanske inte är så nöjd med sin vardag. Det är helt enkelt inte så kul på jobbet. Så när man får chansen att ”njuta” så tar man den. Lite som när folk räknar ner till helgen för att kunna stimulera sig med alkohol.

IALLAFALL, nog med allt filosoferande. Nu ska vi titta på några schyssta lösningar.
Jag har tänkt ut tre stycken:

 • Byt ut allt onyttigt snacks mot nyttigare alternativ.
  Det här är riktigt bra. Här går vi från att snabbt stimulera oss med dåliga saker som förstör vår hälsa och lägger till centimeter på midjemåttet, till att medvetet stoppa i oss nyttig föda som inte bara är gott och mättande utan även är bra för hälsan.
  – En kopp gott örtte med honung istället för läsk.
  – Mörk choklad (minst 70%) och lite nötter istället för Marabou.
  – Fruktsallad istället för gelégodis.
  – 250 gram keso, kvarg eller grekisk yoghurt med bär och frön om du känner dig hungrig, istället för några mackor.
 • Ha inget onyttigt hemma.
  Absolut ett väldigt bra vapen mot ditt ”beteendemönster”. Om det inte finns något dåligt hemma så kan du ju inte äta det.
  Se till att istället bunkra upp med nyttigare alternativ hemma.
  – Köp bara dina favorit snacks på fredagkväll.
  – Köp bara så mycket som du vet att du kommer att äta upp, helst lite mindre.
  – Se till att allt tar slut innan måndagen börjar.
 • Periodisk fasta.
  Det här är ett väldigt effektivt verktyg om du har disciplinen. Periodisk fasta betyder att du har ett ”ätfönster” varje dag. Så du får bara äta medans det fönster är öppet, och resten av dygnet får du bara dricka vatten, te och kaffe.
  Då kan du fokusera på att få in din hälsosamma kost under ”ätfönstret”, och eftersom att du måste fasta efter så kan du inte stoppa i dig onyttigheter.
  – 16 timmars fasta, 8 timmars äta.
  – Tex att du äter mellan 10.00-18.00 och fastar mellan 18.00-10.00.
  – Periodisk fasta har visat sig ha bra effekter på viktnedgång och hälsa.
 
Tack för att ni läser!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!