Hur man inte går upp för snabbt i vikt efter en diet.

All right, här har vi något som jag fokuserar mycket på med alla mina klienter efter dem har gått ner i vikt.
Säg att du har kämpat hårt för att bränna bort fettet på kroppen med massa träning, kondition, låga kolhydrater och högt protein. Du har nu nått ditt mål. Vad gör du?

Det många gör fel efter en viktnedgång är att dem går tillbaka till hur dem åt innan dieten. Problemet med det är ju att du går tillbaka till livsstilen som fick dig att lägga på dig för mycket vikt från första början.
Bara för att du är klar med dieten och kroppen är där du vill ha den, så betyder det inte att du kommer att behålla det för alltid, om du inte gör rätt saker med kosten så att säga.
Det är detta vi kallar för en klassisk ”jojo diet”. Vikten går ner, vikten går upp, vikten går ner, vikten går upp…
Men det vi vill är ju att komma i den formen vi vill, och sen försöka bibehålla det MEN kunna börja äta mer mat igen och dra ner lite på all hektisk cardio.
Så hur gör man? Jo, såhär:

Säg att du har legat på 2000 kalorier senaste veckorna och kört 45 minuter cardio efter varje gympass 4 dagar i veckan.
Du har nu nått ditt mål och vill börja återgå till ett mer ”normalt” liv. Det VÄRSTA du kan göra är att sluta räkna dina kalorier, äta vad du vill och skippa all cardio. Din kropp kommer att explodera. Det vi måste göra är att sakta men säkert öka kalorierna i form av kolhydrater och fett, och dra ner på cardion. Så vi fortfarande ligger på ett kalori underskott, men ger kroppen mer mat vilket kommer öka förbränningen, ge dig energi och låta kroppen anpassa sig med nya ökade matintaget.
Ungefär så här kan det se ut:
Sista veckan på dieten: 2000 kcal, cardio 45 min x 4
Vecka 1: 2100 kcal, cardio 35 min x 4
Vecka 2: 2200 kcal, cardio 25 min x 4
Vecka 3: 2300 kcal, cardio 20 min x 4
Vecka 4: 2400 kcal, cardio 15 min x 4

Efter vecka 4 så får man se lite vart vikten ligger och vad man har för mål. Om målet är att försöka bibehålla nya vikten och formen får man ha koll på vågen så att den inte sticker iväg för mycket och hitta en balans.
Om målet är att börja bygga mer muskler, bli starkare och lägga på sig lite så får man öka kalorierna tills vikten sakta men säkert börjar röra sig uppåt (ca 1 kg i månaden).

MEN det man måste förstå är att om du ska kunna bibehålla en kropp som du tycker om så måste du leva rätt strikt.
Det är bara så det är. Du måste äta bra mat, inte äta för mycket, träna varje vecka och röra på dig konditionsmässigt.
Om du inte är nöjd med din kropp så har den livsstilen du har levt upp till nu varit problemet.
För höga kalorier, för mycket snacks och dålig mat, för lite rörelse och väldigt ofta för mycket alkohol…
Men det vackra är att när du väl har kommit i form, ökat kalorierna långsamt och hittat din balans så kan du börja njuta av dem sakerna du tycker om med MÅTTA.
Helt okej att dricka vin varje fredagskväll, eller njuta av dina favorit rätter två gånger i veckan, eller unna dig popcorn när du går på bio, eller tårta på kalas. Men det gäller att göra det med BALANS. En tårtbit, inte två. Vin och ost på fredag, inte fredag, lördag och söndag. Tacos och chips lördag kväll, inte det plus hamburgare på söndag och rostade mackor med nutella till frukost på måndagen…

90/10. 90% strikt, 10% njutning. Inte skippa träningen. Fortsätt röra på dig. Och strikt betyder inte kyckling och broccoli hela dagarna, det betyder inte massa skit, dåliga fetter, socker och alkohol. Och att inte äta för mycket. Det räcker med två tortillas till tacokvällen, med lätt creme fraiche. Inte fyra stycken med konstgjord guacamole på burk i och två glas cola.

It’s all about the balance. Enjoy a little bit, work hard.
Och tro mig, allt det där du tycker om att äta och dricka smakar så mycket bättre när du bara njuter av det 10% av tiden.

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!