Små saker i vardagen = stora skillnader i livet.

Det känns som att många tror att bara för att man bestämmer sig för att bli ”hälsosammare” så måste man börja träna fem dagar i veckan, äta gröt till frukost varje dag, inte gå i närheten av godis och meditera varannan dag. Att man måste gå från det man gör nu, till något helt annat.
Men det handlar egentligen om att identifiera vad man kan göra bättre i vardagen, och såklart vad man har för mål.
Om du tillexempel vill gå ner i vikt, så behöver du inte hoppa på en sjukt avancerad keto diet, börja fasta och köra 60 minuter på löpbandet varje dag. Utan du behöver titta på vad du gör i vardagen som gör att du inte går ner i vikt (eller får dig att gå upp i vikt) och se vad du kan göra åt det. Byt ut fikabrödet mot en frukt, gå 10 000 steg istället för 5000, drick mer vatten istället för Cola Zero, ta en näve valnötter istället för chips på kvällen…
Det man ska sikta på är att bygga en bättre livsstil anpassad efter dina mål, inte köra hårt in i väggen och sen tröttna.
SJÄLVKLART så finns det dem som bara vill gå all in och kan hålla i det, men det är en väldigt liten procent, och majoriteten av samhället behöver tänka lite mer långsiktigt och hållbart.

Här är några bra tips på hur du kan få in bättre rutiner i din vardag:

Gå 10 000 steg varje dag.
Nästan varje mobiltelefon idag har en stegräknare. Och ett av dem bästa sätten att få en snabbare ämnesomsättning, och få in ”fysisk aktivitet” utan att egentligen anstränga sig. Ta trapporna, gå en 5 minuters promenad i timmen, stå upp på jobbet, gå till affären istället för att ta bilen etc…
Om du kommer hem efter jobbet och du har några tusen steg kvar att gå, ta då en promenad.
10 000 om dagen är inte så svårt att få in.

Ta en frukt eller nötter istället.
På många kontor har dem fika (muffins, kakor, bullar etc) som alla får äta. När folk är hemma så har dem chipspåsar öppna som dem går och snacksar på. Mellan måltider så är det lätt att en macka med smör på, eller en kaka.
Istället för det så rekommenderar jag att du tar en valfri frukt eller en liten näve med nötter (valnötter, pistage eller mandlar tycker jag är bäst) istället. Då får du i dig massor av naturlig och bra näring, istället för massa onödiga kalorier.

Drick mer vatten.
Alldeles för många dricker för lite vatten. Vissa hamnar till och med på max en liter per dag. Vi vet hur viktigt det är att dricka vatten, och det krävs väldigt lite energi för att öka intaget.
Drick ett till två glas varje gång du äter en måltid eller ett mellanmål så vet du att du alltid får i dig vätska under dagen.
Ett annat bra sätt är att fylla en stor flaska med vatten i början av dagen, och innan du går och lägger dig ska den vara uppdrucken.

Anlita en PT.
Om du har ekonomin för det så rekommenderar jag verkligen att anlita en PT som kan hjälpa dig på vägen. Men det som kan vara svårt är att veta vem man ska ta hjälp av. På dem flesta gym finns det några tränare som jobbar, och alla kostar lika mycket. Så fråga alltid efter en gratis konsultation först och se om tränaren verkar bra för dig.
Om du inte vill spendera så mycket pengar så kan du alltid anlita en online PT istället (mig såklart…) så får du all hjälp du behöver för en billigare peng.

Börja träna 2-3 dagar i veckan.
Lättaste sättet att börja gymma på är att köra igång med ett lätt program. Dag 1 – överkropp, dag 2 – underkropp, upprepa. 2-3 gånger i veckan. 45 minuter per pass. Det är ett av dem bästa planerna som jag sätter en nybörjare på. Annars tycker jag att gruppträning är ett bra alternativ också. Hitta två eller tre pass som du tycker om och boka upp dig på dem varje vecka.

Fokusera på att äta frukost, lunch, middag och ett till två mellanmål.
Back to the basics. Tre mål om dagen och ett till två mellanmål med bra och nyttig mat. Ta bort såser, ät protein och grönsaker och/eller frukt/bär till varje måltid. Då är du på riktigt god väg.

Om du sakta men säkert tar dig an dessa tips så har du helt plötsligt fått en helt ny och hållbar livsstil.
Gå 10 000 steg om dagen, ät mer frukt och nötter istället för fikabröd/godis/chips, drick mer vatten, gå till gymmet 2-3 gånger i veckan, ät med mer rutiner och lite nyttigare, och ta hjälp av ett proffs om du behöver lite vägledning.
Som sagt, det man vill göra är att byta ut vissa saker i vardagen som inte hjälper dig att nå dina mål mot bättre alternativ, och gör man det på ett sätt som passar än själv så är man på god väg.

Tack för att ni läser!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!