Sötsug på kvällen? Testa detta.

Ett stort ”problem” jag har stött på med mina klienter, och såklart bland vänner/familj, är sötsuget som kommer på kvällen efter middagen.
Säg att du har ätit klart din middag runt 19-20 tid, och efter det har du ca 3 timmar av Netflix framför dig. Nästan ingen kan sitta och kolla på film/serie i några timmar innan läggdags utan att vilja stoppa något i munnen.
Problemet är bara att det du vill ha i käften ofta består av skit. Eller ja, massa kalorier i form av socker, dåliga fetter och konstiga ämnen. För det är ju så vi människor har byggt upp det, snacks = godis, chips, läsk, popcorn, kakor, glass etc.
Så du kan gå en hel dag och äta ”nyttigt” och bra, och sedan förstöra för dig själv när det gäller vikt nedgång eller hälsa med att gå efter det som hjärnan suktar efter.

Så hur gör man när sötsuget kommer?
Jo, man väljer någonting nyttigt men gott. Något som faktiskt kommer att ge dig något när det kommer till hälsa, viktnedgång och att må bra. Och det som också är positivt med att äta något av det jag kommer att visa nedan är att man faktiskt känner sig nöjd efter lite, tillskillnad från tex godis där man bara vill ha mer.

Mörk choklad (minst 70%)
Detta är inte bara gott, utan även extremt nyttigt.
Det finns studier där dem har testat hur starka olika antioxidanter är genom att låta fria radikaler attackera olika näringsämnen, och kakao hade en av dem starkaste antioxidanter. Starkare än tex blåbär.
En till fyra bitar och du kommer att vara nöjd.

Frukt och bär
Så simpelt. Ananas, mango, vindruvor, äpple, jordgubbar, blåbär etc.
Vitaminer, mineraler, vätska OCH gott. Naturens egna godis.
Men tänk på att bara för att det är nyttigt betyder det inte att det inte innehåller kalorier, så du kan inte äta tre bananer och en hel ananas precis innan du ska gå och lägga dig om du försöker att bränna fett.
Eller du kan det, så länge du räknar dina kalorier. Men om du inte räknar, be careful.

Nötter
Något av det nyttigaste du kan äta. Naturliga nötter utan tillsatser, kryddor, socker eller liknande.
Pistage och valnötter skulle jag säga är mina favoriter. En näve är allt som behövs.
Bra fetter, lite protein, antioxidanter och många hälsoeffekter.
Om du försöker gå upp i vikt så är nötter ett jättebra alternativ också, då dem är höga i kalorier. Så om du är lite försiktig med kalorierna så ät inte så mycket. En liten näve pistage nötter och du är hemma.

Te med honung
Detta är en av mina absolut favoriter på kvällen. En kopp te med 100% honung (alltså inget tillsatt druvsocker eller annat extra). Om du är känslig för koffein så rekommenderar jag ett ört te, annars så är min favorit grönt te.
Yogi tea gör riktigt bra ört te som hjälper dig att stressa ner och sova gott.

Keso/kvarg med tillbehör
Om du är ute efter något lite matigare, så istället för en kvällsmacka så ta då 250 gram keso eller kvarg med frukt, bär, nötter eller frön.
Mycket protein och mättande.

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!