Svårt att sluta med koffeinet?

Det slog mig här om dagen. Tankarna har nog varit där ett tag, men nu förstod jag verkligen.
Kaffe, Nocco, PWO… Starka stimulanter som är koffein baserade. Och vi trycker i oss det som om det vore vatten. Det är inte ovanligt idag att en tränande person får i sig:
– Morgon kaffe (75-100 mg koffein)
– PWO innan gymmet (200-400 mg koffein)
– Nocco efter gymmet (200 mg koffein)
– Kaffe senare på eftermiddagen (75-100 mg koffein)
Totalt – 550-800 mg

Nu är detta en person som verkligen trycker i sig koffein, men det händer. Och det vi kan konstatera att innan det blev populärt med PWO och Nocco/Celsius  så var det kaffe eller te som vi fick i oss vårt koffein från. En naturlig källa med mindre halt koffein. Men nu har vi kommit till en punkt då exemplet jag skrev ovan faktiskt händer. Och även om du inte ligger på den höga dagsdosen så är det ändå lätt att hamna väldigt högt.
Säg att du inte tränar, men dricker kaffe och energidryck varje dag. Då är det rätt lätt att få i sig 300-500 mg om dagen ändå. 

Så, varför ska man tänka efter lite innan man börjar använda koffein som ett dagligt bränsle för att få energi?

 • Beroendeframkallande
  ”Jag fungerar inte utan min kopp kaffe på morgonen” och ”jag orkar inte träna utan min PWO” är två vanliga meningar man får höra. Om du själv har sagt någon av dessa så är du förmodligen beroende av koffein.
  Koffein är en centralstimulerande drog. Det finns en anledning varför det är så lätt att bli beroende av det. Man får den där kicken, man blir piggare, mer alert och igång. Problemet är bara att när man väl har använt det i flera dagar, veckor, månader och år så förlitar man sig på att koffeinet ska ta dig framåt. Det är den substansen som ska få dig att ta dig till jobbet och gå till gymmet. Det är inte du längre. Det är du + en substans.
  När du var yngre, innan du började med koffein, så orkade du ju allt? Hitta tillbaka till det.
 • Sömnsvårigheter
  Sömnen (som vi har pratat om tidigare i bloggen) är otroligt viktigt för att du ska kunna fungera optimalt. Koffein har en effekt på inte bara din förmåga att kunna somna, utan även kvalitén på din sömn.
  Se till att inte få i dig koffein 4-6 timmar innan läggdags (studie från Harvard). Även om du har lätt att somna trots att du har druckit en kopp kaffe sent på kvällen så blir kvalitén på din sömn påverkad.
 • Kraschen
  Det som skall upp skall också ned… Eller nåt… Skämt och sido, det här är en av dem bieffekter som har påverkat mig mest när det gäller koffein. Man dricker sitt kaffe, sin PWO, sin energidryck, kicken kommer och allt går prima, och sen känner man hur effekten avtar. Problemet här är att många tar mer koffein för att hålla sig igång. Detta är en otrolig dålig relation till en substans, som med tiden skapar beroendet jag skrev om i första punkten.

Jaha, så vad gör vi åt det här då? Slutar helt med goda morgonkaffet, din favorit PWO som ger dig dem där grymma gympassen? Nej, det tycker jag inte. Men titta över hur beroende du faktiskt är av koffein. Om du känner att den där koppen kaffe på morgonen mer har blivit en nödvändighet för att du ska kunna fungera så är det nog dags att ta en paus. Eller kanske byta ut det mot något lite svagare, som en kopp te.
Ta en paus från din PWO, halvera dosen, eller byt ut det mot icke centralstimulerande substanser som ginseng, rosenrot och cordyceps.
Byt ut din Nocco eller Celsius mot en vitamindryck, eller helt enkelt vatten.

Det handlar inte om nolltolerans, utan det handlar om att se över sina beroenden, hitta tillbaka till sin egna naturliga energi, och inte lita på att en substans ska driva dig framåt i vardagen. 

Tack för att ni läser!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!