För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du kan både somna enklare och förbättra kvalitén på din sömn.
Det är egentligen dem två största problemen jag har sett hos klienter, och människor generellt, när det gäller sömn: svårt att somna och att sömnen blir störd/inte djup nog. Och i min Youtube video så gav jag 3 tips för att fixa just dem här problemen.
Här kommer mina tips lite mer utvecklade och välformulerade i textform:
- Undvik skärmar och annat starkt artificiellt ljus innan du ska sova.
När det börjar bli mörkt och vi snart ska sova så frisätts hormonet melatonin, vilket är ett hormon som tillverkas i tallkottkörteln i hjärnan, som säger åt hjärnan att det är dags att sova. När vi utsätts för starkt ljus så kan inte hjärnan tillverka detta hormon effektivt. Evolutionärt så är vi byggda på det sättet att när solen går ner, kickar melatoninet in och vi kan somna optimalt. Men ”tyvärr” i dagens samhälle så när solen går ner så kommer skärmarna fram. Hjärnan blir helt enkelt lurad till att det är mitt på dagen pga ljuset (speciellt det blåa ljuset från skärmar) när det egentligen är kväll och dags för sömn.
Så timmarna (ungefär 1-2) innan du ska sova så undvik allt starkt artificiellt ljus. Och om du vaknar på natten så titta inte på telefonen och tänd inte några lampor.
MEN om du nu, precis som mig, tycker om att titta på en film eller serie på kvällen så finns det en lösning. Så kallade ”blue light blocking glasses”. Det är glasögon med röda/orangea glas som blockerar det skadliga blåa ljuset från artificiella källor. Jag sätter på mig dem runt 19-20 tiden på kvällen när det är dags att börja varva ner men när jag samtidigt vill titta på tv.
Jag använder mig av https://www.raoptics.com som blockerar 95-100% av allt blått ljus. - Magnesium, zink och ashwagandha.
Dessa 3 kosttillskott tar jag varje kväll för att kunna somna lättare och få bättre kvalité på sömnen.
Magnesiumet hjälper musklerna och sinnet att slappna av. Vilket gör det lättare att komma till ro när man ska sova, men också hjälper till att hålla än lugn och avslappnad medans man sover.
Zink har visat sig i studier (människor och möss) kunna öka kvalitén på sömnen. Mer studier behöver göras för att få mer konkret fakta, men rapporter från människor som har tagit zink innan läggdags säger att man vaknar upp mer utvilad och att man drömmer mer än vanligt. Drömmer gör vi som mest under REM sömnen, och den delen av våra sömn cykler är viktig för tex bearbeta känslor, vårt minne och mental hälsa. Så zink och sömn kvalité + REM sömn verkar ha en koppling.
Ashwagandha har en lugnade effekt på våra hjärnor. Den lugnar inte bara ner oss utan har också en antidepressiv och antiångest effekt. En stor anledning till varför många inte kan sova är pga alla tankar som dyker upp när man lägger sig i sängen och blundar. Och tyvärr så tycker inte alla om sina tankar, och det är få människor som har lärt sig att välja vad man ska tänka på eller hur man separerar sig från alla tankar som dyker upp. Och där är ashwagandha ett bra vapen. Vi blir lugnare, mindre ångestfulla och kan somna in enklare. - Andningsövningar.
Det finns många andningsövningar där ute som kan göra olika saker med våra system. Men min favorit för att både hjälpa mig att somna snabbare och lugna ner mig när jag är stressad är att du andas ut längre än du andas in. Dvs att du tex andas in i 3 sekunder och ut i 6 sekunder. Det som händer då är att du aktiverar den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet. Det är den delen som är aktiverad när vi vilar och inte är stressade (rest and digest). Och det som är häftigt är att med denna andningsövning så kan vi gå från snabb puls och stressad hjärna till lugn och ro. Du kan börja med 3 sekunder in och 6 sekunder ut som jag skrev ovan, och med varje andetag försöka förlänga utandningen. Gör detta i bara nån minut och känn hur pulsen blir långsammare och tankarna börjar lugna ner sig.
Tack för att ni läser! Lycka till med sömnen nu. Det är verkligen en del av dina essentiella vanor som du inte kan snåla med eller skippa. Sömnen, och kvalitén på din sömn, är ytterst viktig för att du ska kunna fungera.
