Testa bara att meditera… Snälla?

Känns som att människor i västvärlden är uppdelade i tre olika läger:
1. Jag behöver inte meditera.
2. Meditera är för flummigt…
3. Älskar att meditera! Aaaaoooomm…

Låt oss prata lite om dem två första… Och sedan kommer jag att ge er ett recept på hur ni kan börja.

 1. Nej, du behöver inte göra någonting! Du behöver inte träna, du behöver inte gå till jobbet, du behöver inte ta hand om dig själv… MEN det finns saker man kan göra för att må bättre. Och i vissa fall så tror jag faktiskt att man måste meditera för att lösa vissa ”problem”.
  Att meditera är en teknik som används för att lära oss att inte reagera på tankar och känslor som kommer in från vårat undermedvetna till vårat medvetna.
  Studier visar att en människa får ungefär 6000 tankar om dagen. Inte att vi väljer att tänka 6000 tankar om dagen, utan att det uppstår så många. Och det många blir galna av är att man inte kan kontrollera dem. Att tankarna bara swishar fram och tillbaka i 180 utan stopp. Och inte bara det, utan att vi lätt fastnar i dem negativa tankarna, övertänker situationer eller har fastnat i tankegångar som skapar våran verklighet utan att vi har märkt det.
  Detta är ju såklart inge bra. Att jordens mest avancerade verktyg som vi alla bär på ska vara en börda för oss.
  DÄRFÖR kan det vara bra att meditera. Det är precis dessa problem som meditationen hjälper oss med.
  Att kunna observera tankarna, strunta i dem eller välja vilka som ska få ta en del av vårat medvetande. Och precis som att när man styrketränar blir man starkare, så blir man mer och mer medveten och får mer kontroll desto mer man mediterar.
 2. Det här är nog en av de största anledningarna varför många inte börjar meditera. Det kan kopplas direkt till harembyxor, hippies och hinduism. Och så har det blivit.
  Meditation har existerat otroligt länge och har i så många samhällen, religoner och folkslag varit en del av livsstilen, men i dagens ”moderna” samhälle (speciellt västvärlden) så har detta glömts bort. Och jag tror att det är viktigt som västerlänning att titta på de positiva resultaten man kan få av tekniken, och inte tro att det är något ”hokuspokus”.
  Precis som jag skrev ovan vid punkt 1 så finns det såna otroligt bra effekter som kommer från meditation. SPECIELLT i moderna samhällen där det alltid är gogogo, fokus på karriär, mycket depression och ett stort problem med att människor är så otroligt bortkopplade från sitt naturliga stadie. Du kan vara världens minst ”hokuspokus” person och vara totalt materiell av dig men ändå meditera och få så många positiva resultat.
 3. Fett nice, kör på. Men kom ihåg att meditation är ett verktyg som ska hjälpa dig att må bättre både i ditt medvetna och undermedvetna. Att meditera och sen inte applicera de positiva effekterna är ungefär som att ta en medicin mot en sjukdom men sen fortsätta med levnadssättet som gav dig sjukdomen.

Alright, här har ni ett bra recept på hur ni kan börja eran resa mot att få in meditation i eran vardag!

– Börja med att någon gång under dagen när du känner att du har tid för dig själv avsätta tid för meditation.
– Sätt dig bekvämt i soffan eller sängen med benen i kors. Anledningen varför jag inte tycker om att ligga ner är för att då blir det lätt att hjärnan tror att det är sovdags.
– Ha penna och papper redo för att göra anteckningar efter.
– Sätt ett alarm på 5-10 minuter.
– Blunda och låt tankarna flöda. Målet här är inte att stoppa tankarna, eller få hjärnan att stänga av sig. Målet här är att låta hjärnan göra sitt jobb men att du tränar din medvetenhet genom att inte reagera, fästa dig vid eller ”gå in” i någon tanke. Du ska helt ”enkelt” försöka att inte lägga fokus på någon tanke, utan låta dem passera.
Så om det tex kommer upp ”vad ska jag äta till middag?” så ska du inte gå in i den tanken och fundera vidare på vad du ska äta, utan strunta i den tanken totalt och INTE GE DEN NÅGON MENING.
– När alarmet ringer så öppna ögonen och ta ett djupt andetag med näsan.
– Skriv ner vad som hände. Vad kom upp? Vad är det för tankar som DU INTE SKAPAR utan sprutar fram ur ditt undermedvetna? Va det svårt att inte lägga fokus på det som kom upp?
– Gör minst 3 gånger i veckan, och FORTSÄTT ANTECKNA! Det är så du lär dig om vad som faktiskt händer. Och så kan du titta tillbaka och se hur mycket du har utvecklats.
– Öka tiden stegvis. 

Testa iallafall! Det skadar ju inte att spendera 10 minuter på meditation istället för instagram liksom. Och det du får ut av det är magiskt. Att lära känna sitt undermedvetna bättre, bli mindre reaktiv på både sina egna tankar och det som kommer utifrån, spendera tid på att faktiskt lära känna sig själv och att själv välja att lägga sin energi på positiva tankar istället för negativa låter väl inte helt fel?
Try it! Och vill du veta mer om meditation, mindfulness och hur du kan må + prestera bättre så tveka inte på att hör av dig till mig på charles@charlesbergpt.com!   

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!