Var inte rädd för fett.

”Fettfri”, ”fettsnål”, ”0% fett”, MEN fylld med socker. Hhmmm…

Det har rätt länge funnits en trend som bygger på att fett är dåligt. Att fett från mat = mer kroppsfett, högt kolesterol och att fett har fler kalorier per gram (9) gentemot kolhydrater och protein (4).
Därför kom det en väldigt stor boom av fett fria/snåla produkter för inte allt för många år sen. Och det marknadsfördes som ett hälsosammare alternativ. Och självklart utifrån ett kalori-perspektiv så stämmer det ju att en produkt med mindre fett har mindre kalorier. 
Men det man glömmer bort här är: Vad är fettets egentliga funktion i människokroppen? 

Så, vad är egentligen fett och varför behöver vi det?
Till skillnad från kolhydrater så är fett faktiskt ett essentiell näringsämne. Dvs att vi behöver äta fett för att överleva och fungera optimalt, tillskillnad från kolhydrater. DOCK så finns det massor med bra anledningar att äta kolhydrater, som tex att ge kroppen energi, göra så att hjärnan fungerar som den ska och för att många av dem vitaminer och mineraler vi behöver kommer från kolhydratsrika näringskällor (frukt, bär, grönsaker osv).
Fett i mat ger oss en massor med hälsoeffekter (och som sagt, håller oss levande…) som dessa:

  • Gör så att vårt hormonella system fungerar som det ska.
  • En bra källa av energi.
  • Otroligt viktigt för hjärnan och hjärtat.
  • Hjälper kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer och mineraler.
  • Cellmembranerna är uppbyggda av fett, så om vi inte äter fett kan vi inte optimera cellernas hälsa.
  • Kroppen kan inte själv tillverka dem essentiella fetterna, som tex omega-3. Om kroppen inte får omega-3 så fungerar den inte optimalt.

Okej, så nu vet vi att fetter är otroligt viktigt för att du inte bara ska må bra, utan för att du faktiskt ska kunna fungera som du ska. Men olika fett har olika funktioner. Alla olika fetter har hälsoeffekter, förutom transfetter och för upphettade vegetabiliska oljor (som har en tendens att skapa väldigt mycket onödig och farlig akutinflammation i kroppen).

Som sagt, finns många olika sorters oljor och dem flesta har många hälsoeffekter. Omega-6 och omega-9 (vilket man behöver för att minska risken att få hjärt och kärlsjukdomar, sänka dåliga kolesterolet och höja det bra, minska inflammation, stödja hälsan i cellmembranet och hålla hjärnan optimerad) är rätt lätt att få i sig om man äter en varierad kost med naturliga och nyttiga fettrika matsorter som tex nötter (valnötter, cashew, mandlar, jordnötter etc), nyttiga oljor (olivolja, avokadoolja, mandelolja, kokosolja etc), ägg och kött.

Det svåra är att få i sig bra omega-3 fylld med EPA och DHA. Det är just dem två ämnena som man vill få i sig från omega-3n. Och det bästa sättet att få i sig det är från fisk och alger. Men fisk har det inte naturligt höga halter av EPA och DHA i sig (tex lax) utan behöver äta en omega-3 rik kost för att tillverka fettsyran. Så om du köper odlad lax för att få i dig din omega-3, se till att fisken får en omega-3 rik där den blir odlad. 
Annars innehåller fet fisk som makrill, sill, sardiner och ansjovis bra med omega-3 och det är lättare att hitta vildfångad sån fisk för en billigare peng än lax.
Men jag rekommenderar absolut att man får i sig omega-3 som kosttillskott, då det är hög kvalité på oljan och det är svårt att äta fet fisk varje dag. 
Finns massor med bra märken som tex Elexir Pharma som har höga halter av EPA och DHA i sin fiskolja + att oljan är i triglyceridform vilket är den mest potenta formen av omega-3.

Så, om vi ska sammanställa det här då:

  • Var inte rädd för att äta fett.
  • Välj rätt fett från naturliga källor.
  • Ta omega-3 i triglyceridform med höga halter EPA och DHA.
  • Undvik transfetter och överhettade vegetabiliska oljor.
 
Tack för att ni läser!

Läs mer om

Svårt att sova?

För nån vecka sen så spelade jag in och laddade upp en video på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=FMEMeQnyJf8) där jag gav 3 enkla tips på hur du

Läs mer »

Nytt år, nya mål…

2022. Vi skippar hela delen med att pandemin har varit sjukt tråkig och påfrestande för många, och att vi alla bara vill att det ska

Läs mer »

Lämna ett svar

Tar vi nästa steg tillsammans?

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!

Nu tar vi steget

Personlig
Tränare

2023 Är ditt år!

Det är dags, vi tar tag i träning & kost i det tempo som passar dig och bäst av allt: jag är med dig hela vägen!